Fel av oss att inte lyfta miljöfrågorna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-11-27

Miljöpartiets eftervalsanalys: Vi har skäl att vara självkritiska

Den 14 september gjorde vi gröna våra bästa val någonsin till kommuner och landsting och vårt näst bästa riksdagsval någonsin. Trots detta var det svårt att känna glädje på valvakan. Tvärtom – valresultatet landade långt under såväl opinionsläget som mina förväntningar.

Så här några månader efteråt är min bild av vårt valresultat betydligt mer positiv. Miljöpartiet ingår för första gången i regeringen och har presenterat en första statsbudget med många gröna framgångar. Hittills är det klart att vi är med och styr i över 120 kommuner och landsting – det skapar större möjligheter än någonsin för grön politik.

Vi har nu chansen att göra verklighet av många frågor som vi gröna har kämpat för i årtionden. Det blir tydligt att det är stor skillnad på 6,9 procent i regeringsställning och 7,2 procent i opposition. Men med det sagt så är sju procent inte på långa vägar ett tillräckligt starkt stöd för grön politik för att kommande generationer ska få bästa möjliga förutsättningar.

Miljöpartiet gjorde i stora delar en bra valrörelse. Men i dag är jag självkritisk till delar av den. Framförallt att vi inte lyckades politisera miljö- och klimatfrågorna på ett sätt som lyfte fram våra förslag för grön omställning i hela landet samt hur vi uttryckte oss kring öppenhetsfrågorna.

I EU-valet i maj stod klimatfrågorna i centrum och det fördes även en debatt om hur samhället bäst agerar motpol till intolerans och slutenhet. Vi var med och såg till att Sveriges ansvar för dessa frågor – det varmare klimatet och det kallare samhällsklimatet – fanns i centrum av debatten. Vi fick ett starkt mandat av väljarna för den gröna omställningen på EU-nivå. I riksdagsvalrörelsen försökte vi åter påminna om Sveriges ansvar för den gröna omställningen, med ett oväntat mycket svagare resultat.

Vi misslyckades med att göra riksdagsvalet till ett miljöval. En anledning till detta kan vara att vi fortfarande är betydligt mer kända för den hundralapp som vår föreslagna höjning av bensinskatten kostar än på vilket sätt den gröna omställningen leder till fler jobb, bättre skola och levande miljö i hela landet. Vi upplevs fortfarande som ett parti som inte förstår förutsättningarna för att leva utanför storstäderna. Trots detta var det i mindre kommuner som vi gjorde några av våra främsta valresultat. Där har våra avdelningar förtjänstfullt fokuserat på lokala miljöfrågor som havsmiljön eller hållbara gruvnäringar. Det är inspirerande inför framtiden.

Kampen för ett öppet och humant Sverige är ett prioriterat område för oss. Det betyder att vi driver och debatterar frågor om migration och lika rättigheter intensivt och ska så fortsatt göra. Problemet i slutet av valrörelsen var att vi kom att ägna mer kraft åt kampen mellan oss och Sverigedemokraterna – och hur många likes och retweets den kunde få – än att prata om sakpolitiken och vilken utveckling vi vill se. När vi bytte ut våra politiska idéer mot siffror och taktik utifrån vikten att bli tredje största parti så förlorade argumenten sin kraft. Människor vill höra vad vi vill göra, inte vad vi inte vill göra.

På Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Karlstad i helgen samlas nu för första gången gröna politiker från samtliga politiska nivåer, från nämndmötet i Hudiksvall till Rosenbads departement och förhandlingarna i Bryssel. Med vårt rekordvalår och en öppen och självkritisk valanalys som grund tar vi nu avstamp framåt tillsammans. Vi är ett parti på uppdrag för modernisering.

Anders Wallner

Följ ämnen i artikeln