Exit kommer att dröja - det ger Sverige hopp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-06-25

Marita Ulvskog: Storbritannien och Sverige kan fortfarande göra skillnad i EU

Inget kommer att hända förrän den brittiska regeringen trycker på knappen och hittills har den sagt att den inte tänker göra sig någon brådska, skriver debattören.

DEBATT. Efter brexit kommer exit? Svaret är: Än vet vi faktiskt inte. Vilket utifrån svenska intressen inger visst hopp.

Det mesta kommer att vara ungefär som vanligt i Bryssel också under denna vecka. Inget kommer att hända förrän den brittiska regeringen trycker på knappen – det vill säga aktiverar artikel 50 i Lissabonfördraget – och hittills har den sagt att den inte tänker göra sig någon brådska. Vilket kan betyda att det dröjer länge innan beslutet genomförs.

För Sverige är britterna viktiga. De har samma försiktighetsprincip som vi när det gäller att överföra beslutsmakt från hemmaplan till Bryssel. De är i likhet med oss inte inne i eurosamarbetet; vi har en "storebror" att ta rygg på. Och i likhet med brittiska Labour kan vi socialdemokrater kämpa vidare för förslag som hejdar den lönedumpning och de farliga arbetsmiljöer som många löntagare sett i spåren av ett illa reglerat EU-samarbete.

Det progressiva krafter i Storbritannien, Sverige och övriga Europa borde satsa allt på nu är att se till så att just dessa krav blir verklighet.

Ordning och reda på arbetsmarknaden. Lika lön för lika arbete oberoende av vilket land du kommer från – i stället för lönedumpning. Och lika säkra arbetsplatser för anställda från andra länder som för svenska löntagare.

Antalet EU-regleringar är alltså inte huvudfrågan. Problemet är att regleringarna inte finns på de områden som är avgörande för vanliga löntagare.

Och så länge vi inte kan få en majoritet för krav som dessa kommer högerpopulister och fascister i EU-parlamentet att kunna fortsätta sitt spel.

De frågor vi – och många britter – kommer att fortsätta kämpa för handlar om helt andra saker än de som Lundastudenter som Jimmie Åkesson, börsmäklare som UKIP:s Farage eller privatskoleformade politiker som Boris Johnson med flera har ägnat sig åt.

Marita Ulvskog, EU-parlamentariker (S)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.