Jerlmyr, vad gör du mot skjutningarna?

S-politiker: Era nedskärningar har försämrat säkerheten

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När König Jerlmyr var i opposition, var hennes linje att Stockholm visst kunde lösa skjutningarna och våldet. Vad hände med König Jerlmyrs tankar om att Stockholms stad i stort sett på egen hand skulle fixa detta? Jo, de försvann, skriver debattörerna.
Foto: TT
När König Jerlmyr var i opposition, var hennes linje att Stockholm visst kunde lösa skjutningarna och våldet. Vad hände med König Jerlmyrs tankar om att Stockholms stad i stort sett på egen hand skulle fixa detta? Jo, de försvann, skriver debattörerna.

DEBATT Moderaterna har ingen trovärdighet kvar när det gäller att bekämpa det gängvåld vi ser på våra gator. Det står klart efter de senaste politiska turerna. Det gäller såväl nationellt som här i Stockholm. I Stockholm har vi nu en majoritet där Alliansen och Miljöpartiet ingår. Denna leds av moderaten Anna König Jerlmyr. König Jerlmyr tillbringade förra mandatperioden i opposition.

Då var hennes linje att Stockholm visst kunde lösa skjutningarna och våldet. Kommunen skulle kunna göra detta i stort sett helt själv, fick man intrycket av när man lyssnade på henne. Att det inte gick var bara socialdemokraternas fel. Om bara moderaterna fick styra, skulle det ordna sig.

När Miljöpartiet valde att foga in sig bland de borgerliga partierna efter senaste valet, fick hon äntligen möjlighet att styra. Efter att bara sex månader hade gått av 2019, var antalet dödskjutningar lika många som under hela 2018. Året är ännu inte slut.

Vad hände med König Jerlmyrs tankar om att Stockholms stad i stort sett på egen hand skulle fixa detta? Jo, de försvann. I stället valde hon att skriva en stor debattartikel i huvudstadens stora morgontidning. Där vände hon sig till statsminister Stefan Löfven, och menade nu i stället att Stockholm i stort sett inte kunde (eller ville?) göra något åt detta, om inte regeringen sa åt dem. Hon ville att statsministern skulle förklara för Stockholm vad som behövde göras. Eller hon ville ha ett ”tydligt definierat lagstadgat kommunalt uppdrag” som hon uttryckte det. Det är en häpnadsväckande kovändning.

Styr man en kommun, kan man själv bestämma vad man vill göra. Man kan till exempel satsa på det förebyggande arbetet. I stället för att som Alliansen och Miljöpartiet här i Stockholm ta bort 66 miljoner kronor från barn och ungas fritidsaktiviteter. Vad ska de här barnen och ungdomarna göra i stället?

Tror man på allvar att det blir svårare att rekrytera för gängen om ungarna inte har något att göra på fritiden? Inte nog med det, man skar ner på Kulturskolan och biblioteken.

I Hässelby Vällingby råder det till och med anställningsstopp eftersom König Jerlmyr så gärna ville sänka skatten. Där kan alltså inga fältare eller andra som arbetar med förbyggande åtgärder mot unga anställas. Kanske inte konstigt att König Jerlmyr efter valet försökte flyttades fokus från att staden inte gör något, till att det är regeringen som inte agerar för minska kriminaliteten.

Hur reagerar då moderaterna när regeringen tar initiativ på området? Häromdagen presenterades en bra och lång lista på åtgärder mot gängkriminaliteten av regeringen. Moderaterna valde att hoppa av dessa samtal för att kunna framstå som de absolut tuffaste mot brott och gäng, som om inget parti vill stoppa gängen? Men när åtgärderna väl sedan presenterades, sa man att man ändå skulle rösta för dessa punkter.

Att populismen frodas i detta, tidigare statsbärande, parti, står klart för alla som äger en TV eller öppnat en tidning. Inte nog med det, när dessa samtal inleddes, efter krav från moderaterna, valde Anna König Jerlmyrs partiledare att åka iväg till Israel på ett påkostat och lyxigt 60-årskalas, anordnat av en Sveriges mest kända PR-konsulter. Samtidigt som samtalen pågick, festade Ulf Kristersson med Sveriges kändiselit.

För oss som bor i de så kallade ”utsatta” områdena upplevdes detta som märkligt. Om satiren är död får andra bedöma, att moderaternas trovärdighet på området brott och straff är det, ja det står bortom allt rimligt tvivel.

Kriminaliteten måste minska, inte i morgon utan i dag. Om detta är vi överens och vi välkomnar alla seriösa diskussioner om hur vi skapar ett tryggare samhälle.

Däremot är vi övertygade om att stockholmarna ogillar de nedskärningar som i praktiken har försämrat säkerheten i hela Stockholms stad. Stoppade trygghetsinvesteringar, minskade resurser till stadsdelarnas förebyggande arbete och nedskärningar på vuxenutbildning och jobbtorgen är en säker väg för att öka otryggheten i vår stad. Det går inte att dansa bort.


Elvir Kazinic, vice ordförande Rinkeby-Kista (S)
Galina Monsalves, regionfullmäktigeledamot Stockholms län (S).
Anders Österberg, riksdagsledamot (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE