Jerlmyr, är ett svar från dig övermäktigt?

Slutreplik från S till M om skjutningarna i Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I stället för att ta den oro som många av oss som bor i så kallade ”utsatta områden” känner på allvar, skickade hon fram Benjamin Dousa att svara. Att som ansvarig M- politiker skriva några rader själv om vad hon tycker om Stockholms framtid, verkade övermäktigt för König Jerlmyr, skriver debattörerna.
Foto: TT
I stället för att ta den oro som många av oss som bor i så kallade ”utsatta områden” känner på allvar, skickade hon fram Benjamin Dousa att svara. Att som ansvarig M- politiker skriva några rader själv om vad hon tycker om Stockholms framtid, verkade övermäktigt för König Jerlmyr, skriver debattörerna.

SLUTREPLIK. Vi skrev vårt inlägg riktat till Stockholms högsta ansvariga politiker, Anna König Jerlmyr. I stället för att ta den oro som många av oss som bor i så kallade ”utsatta områden” känner på allvar, skickade hon fram Benjamin Dousa att svara. Att som ansvarig M- politiker skriva några rader själv om vad hon tycker om Stockholms framtid, verkade övermäktigt för König Jerlmyr.

Vi förstår det. Eftersom hon lovade att ”fixa” skjutningarna i Stockholm om hon bara fick makten. Hur det har gått – efter hennes skattesänkning och bortdragandet av förebyggande åtgärder – vet vi. De dödliga skjutningarna har nåt rekordnivåer. Det är förståeligt, om än tråkigt, att hon inte vill prata om detta.

Dousa är en lokal M-politiker som under cirka 6 till 8 år har suttit i Rinkeby- Kista stadsdelsnämnd och är väl förankrad i den politiken han driver, där han avvecklar välfärden i Järva med kall hand och mest gjort sig känd för att säga att fattiga människor borde ha matcheckar i stället för försörjningsstöd – eftersom han tycker att Järvabor inte kan ges förtroendet att hantera pengar.

Benjamin Dousa saknar verklighetsförankring samtidigt som han slår sig hårt på bröstet, eftersom han själv är Järvabo och uppvuxen i Kista.

Vi menar på att om man är finansborgarråd måste man kunna ta debatten, oavsett hur verkligheten ser ut. Uppenbarligen tycker vi olika. Det är tråkigt att König Jerlmyr gömmer sig. Nåväl, då vet vi. Dousa skriver att ”Vare sig en ordningsvakt eller en socialsekreterare kan stoppa en skjutning”.

Det var precis det vi sa förra mandatperioden när vi styrde. Eftersom det är skolan, civilsamhället i samverkan med socialtjänsten och ordningsvakter/ polisen som förebygger våldet i Stockholm.

Från moderaterna fick vi då höra att detta var att vara mjuk mot brottslingarna. Tydligen är det inte så längre. Det går snabbt i politiken.

Trovärdigt blir det ju såklart inte. Det har bara gått ett år mellan dessa två positioner. För vanliga människor är detta en kort tid, för ett parti som numera lämnat aspirationen att vara statsbärande för att tävla i populism med SD så är det kanske längre.

Men vi förstår att man måste göra allt för att flytta fokus, när man är verksam i ett parti där partiledaren – mitt under brinnande samtal om att lösa gängproblematiken – väljer att åka på en sponsrad lyxresa med en PR-konsult. Vi fattar att det tar hårt på den fasad man försökt bygga upp om att man är ett parti som vet hur vanliga människor har det.

Slutligen. Benjamin Dousa menar att fritidsgårdar inte löser problemen. Såklart löser detta inte allt. Men, Benjamin, säg gärna det till alla de ungdomar vi möter dagligen som undrar varför du, och ditt styre, dragit in på massa fritidsaktiviteter för unga. Nånstans måste vi väl börja?

Och kanske är det en bra start att ge ungdomar hopp och tro om att samhället finns där. Vi tror att de flesta i vårt område hellre ser en fritidsgård än en stigmatiserande matcheck. Men där tycker vi nog olika om människor.

Vad Stockholms högst ansvariga politiker tycker, det vet vi inte. Men det är väldigt tydligt att vi bor och verkar i samma stad men vi lever inte samma verklighet. Tråkigt att Jerlmyr fortsätter att dansa bort det.


Elvir Kazinic, v ordf Rinkeby-Kista (S)
Galina Monsalves, regionfullmäktigeledamot från Järva (S)
Anders Österberg, riksdagsledamot från Järva (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE