Vi ska ha världens bästa äldreomsorg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-01-07 | Publicerad 2013-09-12

Kommunal: Skapa bättre jobbvillkor - och skjut till statliga pengar

Gänget i serien som hyllas.

Statsminister Fredrik Reinfeldt talar äldreomsorgens lov och Stefan Löfven lovade senast i sitt sommartal de äldre: Ni ska ha rätt till en omsorg som är bemannad, pålitlig och som de kan styra själva. Kommunerna är helt beroende av statsbidragen och regeringens prioriteringar för att klara en god äldreomsorg. Snart lägger regeringen sin höstbudget och oppositionen sin skuggbudget. Det är dags att sluta snacka och börja leverera reella förutsättningar för kommunerna.

Många kommuner skär verksamheterna med osthyvel och kommunpolitikernas besparingsknep blir tydliga i det första avsnittet av serien ”Sveriges bästa äldreboende”, som just nu sänds i Sveriges tele­vision. I programmet blir det ­uppenbart när chefen för äldreboendet Smedsberget i Lycksele för­klarar att varannan eller var tredje lampa i de långa korridorerna på boendet måste ­vara släckta på grund av kostnadsskäl. Släckta lampor innebär ökad risk för att de äldre ska falla. Det är just så den kortsiktiga kostnadsjakten fungerar för kvaliteten i vården och om­sorgen.

God omvårdnad tar tid. I det inledande avsnittet av programmet beskriver en undersköterska vikten av att låta de äldre upprätthålla de förmågor de har. Som att knäppa knapparna i blusen själv, eller att borsta tänderna på egen hand. Morgonrutiner som ibland tar längre tid när man blir äldre. Men tiden att låta de äldre utföra dessa moment själva finns inte, personalen gör det i stället för att det går fortare, de har ju så många andra arbetsuppgifter som väntar på dem.

I avsnittet som sändes förra veckan blir det tydligt när fattiga riddare ska tillagas. I dag förvånas ansvariga över att denna kunskap finns kvar någonstans i bakhuvudet hos några av de äldre. För många är det länge sedan de lagade mat - åren innan de flyttade till äldreboendet hade de sannolikt hemtjänst och levererade matlådor. Förr lagade hemtjänstpersonalen maten tillsammans med de äldre men det har rationaliserats bort till förmån för matlådorna. En med­veten ­besparing som tyvärr gör var­dagen så mycket tristare för de äldre och dessutom utarmar ­deras förmåga.

Många av våra medlemmar som arbetar deltid skulle gärna vilja gå upp i arbetstid om den möjligheten fanns. Men det gör den sällan. Om det finns är det under förutsättningen att de ­arbetar fler så kallade delade ­turer.

Det innebär långa obetalda ­håltimmar under arbetsdagen, och att de går på långrast just när de skulle kunna göra det som alla äldre längtar efter: ­promenaden, samtalet, träningen. 45 procent av våra medlemmar som arbetar inom äldreomsorgen arbetar i delade turer.

Mer än var femte vill inte ­jobba kvar och det är alarmerande att det framför allt är de yngre som söker sig vidare. Det måste vara slutsparat på äldreomsorgen.

Därför vill Kommunal se:

Ökade statsbidrag till kommunerna för att möta behovet om ökad bemanning och rätt ­bemanning - fler anställda som ger fler arbetade timmar skapar också högre skatteintäkter. 90 procent av personalen ska vara tillsvidareanställd och att 90 procent av personalen ska ­arbeta heltid.

Förbättrade anställnings- och arbetsvillkor så att arbeten i äldreomsorgen blir mer attraktiva och den långsiktiga kompetenstillförseln säkras.

Ökat politiskt ansvarstagande, oavsett om det är privat eller kommunalt driven verksamhet har de politiker som sitter i nämnden ett tydligt ansvar. Ni måste ta ett helhetsgrepp och planera er äldreomsorg bättre med större framförhållning.

Det räcker inte med att Smedsberget ska bli Sveriges bästa äldreboende.

Vi måste satsa på att hela ­Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg.

Annelie Nordström

Följ ämnen i artikeln