Hindra inte barn från att ta selfies

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-06-05

Internetforskare: Genom att lägga ut bilder lär man sig se positivt på sig själv - och andra

Många föräldrar vill att barn ska fråga innan de lägger ut sina selfies online. Här tar ett fan självporträtt tillsammans med popstjärnan Justin Bieber.

Nu kommer en tid av skolavslutningar och sommarläger där glada barn dokumenteras och dokumenterar sig själva med mobilkameran. En tid av Instagram och Facebook. Och en tid av hysteri.

Många föräldrar säger numera nej till publicering av barnens bilder på nätet. Att barnen ska fråga först och publicera sen, blir allt vanligare. Jag skulle vilja att vi diskuterar varför vuxna försöker hindra barn från att lägga ut selfies.

Det finns nämligen inga enkla samband mellan att finnas med bild på nätet och att råka illa ut, även om det kan framstå som så i medierapporter och i varningar. Barn löper inte större risk att råka ut för en mobbare eller en sexuell förövare när de lägger ut bilder på nätet; de processerna är betydligt mer komplexa än så.

Att förbjuda barn från att lägga ut bilder eller att prata om publicering som en potentiell fara när forskningen faktiskt säger att det inte är så, riskerar också att skuldbelägga de barn som ändå lägger ut bilder.

Det är inte barnets fel att hen blir mobbad eller kontaktad av en illasinnad vuxen. Men om vi förbjuder och varnar är risken stor att hen ändå tar på sig skulden. Och då minskar chansen att vi vuxna får förtroendet att hjälpa barnet.

Den största risken för ett barn eller ungdom är nämligen att inte ha någon vuxen att prata med. Och det är ju något vi vuxna kan fixa! Att se till att alla barn har någon vettig vuxen att vända sig till är inom rimliga gränser för vad samhället borde klara av.

Alla, vuxna som barn, bör alltid tänka på vad de lägger ut på nätet och varför. Och vissa kan ha legitima skäl att inte vilja att barnen förekommer på bild. Men för de flesta är bildpublicering ett helt naturligt och ofarligt inslag i vardagen. Den övervägande största risken löper barn fortfarande utanför nätet; det gäller både mobbning och sexuella övergrepp.

Alla vuxna har ansvar för att hysterin kring bilder på nätet inte sprider sig. Det handlar inte bara om ens egna barn, utan om alla barn. Framförallt de barn som har det svårt i livet. Just de barnen är de stora förlorarna om vi förstärker en kultur där barn förbjuds eller varnas för att finnas på bild på nätet.

Det tryggaste du kan göra för ditt barn är att se till att hen vet att det alltid finns någon vuxen att berätta för. Och att låta barnet träna på att se sig själv och andra på ett positivt sätt, till exempel genom att ta selfies och andra bilder och lägga ut dem för att andra ska få se dem.

Elza Dunkels

Internetforskare, docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet

Följ ämnen i artikeln