Turkiet vill se att nya terrorlagen gör skillnad

Sverigeambassadören: Demonstrationen i söndags verkade vara kopplad till PKK

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-07

Demonstrationen i söndags verkade vara mer av ett pro-PKK-event än något annat. När Turkiet och Sverige möts nästa vecka för att diskutera Nato, kommer vi förhoppningsvis ha en klarare uppfattning om hur mycket den nya lagen om terroristbrott gör skillnad, skriver Yönet Can Tezel, Turkiets ambassadör i Sverige.

DEBATT. Jag är säker på att många svenskar skulle hålla med om att demonstrationer mot medlemskapet i Nato är legitima.

Jag får också brev från svenska medborgare som ber Turkiet att blockera ett svenskt medlemskap i Nato. De hävdar att Nato är en skadlig organisation för Sverige.

Men Sveriges beslut att ansöka om medlemskap är ett legitimt beslut som stöds av majoriteten av svenskarna. Det finns också en geopolitisk logik bakom Sveriges ansökan. Så vi respekterar Sveriges beslut. Och som medlem i Nato vet vi att Nato inte är den skurk som vissa människor tror eller framställer organisationen som.

 

Nato är troligen den mest framgångsrika försvarsalliansen i historien. Och Nato har deklarerat att terrorism är ett av de största säkerhetshoten som dess medlemmar står inför.

Turkiet vill att Sverige ska vara vår Natoallierade på ett sätt som bidrar till, inte försämrar, vår säkerhet när det gäller terrorism.

 

Även om demonstrationer är en tydlig form för yttrandefrihet vet vi också att olika grupper försöker utnyttja och kapa denna frihet.

Även extremistiska och anarkistiska åsikter kan få göra sig hörda. Men om terrorrelaterade grupper kommer in i bilden bakvägen innebär det att de försöker lura systemet.

Terroristorganisationer får inte tillåtas fortsätta att missbruka Sveriges friheter genom att utge sig för att vara oskyldiga ideella organisationer samtidigt som de fortsätter att döda människor utomlands. Som motsatsen till politik bör inte terrorism förskönas eller romantiseras.

 

Jag hoppas att den nya lagen om terroristbrott, som trädde i kraft den 1 juni, kommer att göra det lättare att förhindra missbruket av Sveriges friheter. Detta har varit ett problem alltför länge. Och svenska myndigheter försöker nu seriöst att åtgärda det.

Hotet från terrorism var också en av de viktigaste frågorna i den senaste valkampanjen i Turkiet. Det är en mycket verklig sak för oss.

 

Men låt oss inte glömma att dessa lagändringar inte var planerade som en tjänst till Turkiet. De är resultatet av ett behov som erkändes i Sverige för flera år sedan för att hjälpa till att hantera hotet från terrorism.

Dessutom är det rätt att förneka terrorister och brottslingar möjligheten att kringgå Sveriges rättssystem, oavsett Natodebatten och Turkiets förväntningar.

Ändå välkomnar Turkiet dessa förändringar eftersom de, om de genomförs effektiv, skulle vara ett viktigt steg för att uppfylla det trilaterala memorandumet för svenskt medlemskap.

 

Den viktigaste frågan är om terrorgrupper som PKK kommer att kunna fortsätta ha den trygga zon i Sverige som de har byggt upp på bekostnad av svensk lag och ordning, trots den nya lagstiftningen.

Gängvåld, brottslighet och terroristnätverk frodas i sådana kryphål, vilket statsminister Kristersson träffande nämnde i sin nyligen publicerade debattartikel i Financial Times.

 

Demonstrationen i söndags verkade vara mer av ett pro-PKK-event än något annat. Inblandning av personer med kopplingar till PKK är något som svenska myndigheter bör undersöka.

Den nya lagen har gjort det till ett brott att ”delta” i aktiviteter som stödjer och främjar terroristgrupper.

Om deltagande i sådana aktiviteter är brottsligt, kan inte att organisera den typen av händelser vara lagligt.

 

När människor vill stödja en samhällsgrupp eller ett land hissar de flaggor och symboler för att visa solidaritet. Detta sätt att visa sitt stöd ser vi också i stor utsträckning i Sverige.

Men om flaggan som används tillhör en terroristorganisation, är det då inte att främja terroristernas linje?

Uppmaningarna att delta i söndagens demonstration inkluderade uppvigling till våld, till exempel genom bilder med kulhål.

 

Demonstrationer är normalt sett inte ett problem i sig själva, men om terrorrelaterade grupper kapar dem är det ett försök att lura Sveriges välvilliga, öppna samhälle och det sociala förtroende som det bygger på.

Om PKK, genom öppen eller dold inblandning i sådana demonstrationer, lyckas förmedla budskapet att ”oavsett vad svenska lagstiftare och myndigheter gör, kommer vi fortsätta att tvinga till oss pengar i Sverige för att köpa vapen och behålla vår andel av Sveriges brottslighet”, då förlorar vi alla.

 

Men jag tror att Sverige denna gång är bättre förberett moraliskt och juridiskt för att vara på den vinnande sidan.

När turkiska och svenska myndigheter möts nästa vecka för att diskutera framstegen med det trilaterala memorandumet för svenskt medlemskap i Nato, kommer vi förhoppningsvis ha en klarare uppfattning om hur mycket den nya lagen gör skillnad.

 

Jag vet att svenska myndigheter seriöst arbetar för att hitta lösningar som är rätt för Sverige. Tyvärr anser vissa människor att det är politiskt inkorrekt att säga eller göra rätt saker om det anses gynna Turkiet på något sätt.

Sådana brister i moraliskt omdöme tjänar inte Sveriges intressen och dess traditionella rykte som en principfast aktör.

Jag hoppas och tror på svenskt sunt förnuft och ärlighet.


Yönet Can Tezel, Turkiets ambassadör i Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Nato