Ge dina barn en realistisk självbild

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-11-14

Debattören: Självkänsla växer med andra, inte genom ego-boostar

Cajsa Tengblad

Det går inflation i jakten på självkänsla. För den som vill få en bättre självkänsla finns en mängd erbjudanden att ta del av från experter på ämnet. Jakten på självkänsla engagerar många, inte minst oss föräldrar som vill göra allt vi kan för att barnen ska få en god självkänsla.

Men är en god självkänsla alltid av godo?

Självkänsla handlar om hur vi värderar oss själva. Idealet är att ha en självkänsla som är så pass god att vi känner oss övertygade om vårt eget värde, samtidigt som denna övertygelse ligger på en stabil nivå. Människor med en stabil självkänsla har en mer realistisk syn på sina brister och svagheter och en bättre bild av hur andra ser dem. Psykologiskt sett är dessa människor de sundaste.

Att enbart bekräfta barnens styrkor och positiva egenskaper, kan leda till att de tror sig vara förmer än andra och behandlar andra som mindre värda. Med en lagom god självkänsla är vi medvetna om våra styrkor och svagheter, möjligheter och begränsningar. Lagom är bäst när det gäller självkänsla.

Enligt den norske mobbningsexperten Dan Olweus har mobbare ofta inga problem med låg självkänsla, snarare tvärtom. Däremot riskerar de som blir mobbade att utveckla en låg självkänsla.

Högst självkänsla av alla har narcissister, självupptagna människor som har överdrivet höga tankar om sig själva, men som också har lätt för att bli extremt sårade och arga när de blir kritiserade. Dessa personlighetstyper möter vi gång på gång i tv-programmet ”Idol” – unga människor som inte kan ta negativ kritik och som skyller sina misstag på andra: ”Men mamma har ju sagt att jag är bäst!”. De tror att de kan sjunga bra, trots att det är uppenbart för alla att de inte kan det.

Om en lärare skulle ringa från skolan och berätta att mitt barn har gjort något dumt eller sårat någon, är det viktigt att jag som förälder har en realistisk syn på mig själv och mitt barn. Vi har alla ett värde, men också svagheter och brister. Att inte vilja se och erkänna dem hos sig själv och andra är ett problem. Tänk om vi föräldrar i vår iver att ge våra barn en bättre självkänsla, i själva verket fostrar mobbare och narcissister?

Forskning kring självkänsla visar att det är när vi släpper självfokuseringen och ägnar oss åt människor i omgivningen och deras behov, som den sundaste självkänslan skapas, menar Magnus Lindwall, docent i psykologi. Att bli förälder borde vara något av det bästa som finns för självkänslan, eftersom man då tvingas att släppa fokus på sig själv.

Det är hög tid att vi ägnar mer tid och energi åt att skaffa en bättre tillsammans-känsla än självkänsla. När vi slutar jaga självkänslan finner vi den – inte i egoboost och självcentrering, utan genom att vi bryr oss om varandra. Vi är varandras omgivning. Tillsammans är det nya själv.

Lyckoforskare Bengt Brülde menar att det är i gemenskap, i ett gemensamt projekt för andras bästa som vi är lyckligast. Istället för att använda sig av positiva affirmationer, vilka till och med kan få oss att må sämre, vore det bättre för självkänslan att ”släppa sig” och göra bra saker för andra.

Vi är i behov av mer tillsammans-hjälp, inte av självhjälp. Vi kan skapa ett varmare samhälle genom att sluta jaga självkänsla och bry oss mer om varandra. Det utvecklar vår medkänsla, samtidigt som vi tycker mer om oss själva och blir omtyckta av andra när vi gör någonting bra för vår omgivning.

Cajsa Tengblad

hälsopedagog, författare och fyrabarnsmamma

Följ ämnen i artikeln