Ställ in vänskaps- matchen mot Iran

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-03-30 | Publicerad 2015-03-09

Debattören: Hade den spelats där hade inte kvinnor fått komma

Den 31 mars ska Sverige spela en vänskapsmatch i fotboll mot Iran på Friends Arena. En stor del av de iranier som bor i Sverige har flytt från förföljelse och förtryck. Samtidigt ser den iranska regimen ett evenemang som detta som en möjlighet att putsa sitt renommé och bli accepterad av omvärlden. Klädsamt medger Svenska Fotbollförbundets (SvFF) ordförande Karl Erik Nilsson att man i förbundet ”naturligtvis är medvetna om att det finns stora utmaningar i Iran kring frågor som är fullständigt självklara för oss i vårt samhälle”.

Men vad menar Nilsson? Vem är det som utmanas i Iran och vad innebär det att iranska fotbollsspelare kommer till Sverige? Hur ska de tusentals iranska kvinnor som i dag lever i Sverige som flyktingar undan regimens kvinnoförtryck, uppfatta att detta? Har syraattackerna mot kvinnors ansikten i Esfahan något med dessa utmaningar att göra? Är det hängningarna av Saman Naseem och fyra andra kurdiska politiska aktivister som avses med utmaningar?  

Talet om ”utmaningar” är jargong avsedd att släta över att här finns en så het potatis att inte ens asbesthandskar räcker om man ska tag i den på allvar.

I det iranska samhället under den klerikala diktatur som råder är kvinnor förbjudna att besöka idrottsarenor där män är närvarande. Så har det varit sedan 1979. Fallet Ghonchen Ghavami väckte en stor internationell uppmärksamhet när hon dömdes till fängelse för att ha tagit sig in på en volleyboll-landskamp. Internationella volleybollförbundet rekommenderade sina medlemsförbund att inte spela mot Iran så länge hon var fängslad. SvFF och FIFA borde på samma sätt markera avstånd mot regimen i Iran. Hade matchen spelats i Iran hade så inga kvinnor fått närvara.

Valet av motståndare för träningsmatchen är ingen tillfällighet. Svenska investerare och handelsdelegationer är redan i startgroparna för att vara på plats i Iran så fort sanktionerna lättar.

Vi vädjar till SvFF att ställa in matchen. Det finns ingen anledning att beskylla enskilda fotbollsspelare varken i Iran eller i Sverige eller något annat land och visst skulle det vara glädjefyllt för många i Sverige och Iran att se matchen. Men om vi tar ställning mot förtryck var än vi befinner oss och i vilken ställning vi än har gör vi skillnad. Om fotbollsmatchen mot Iran ändå genomförs så undanhåll då inte sanningen om det iranska samhället: om tortyren och våldtäkterna i fängelserna, om avrättningarna, om rättslösheten, om korruptionen. Tillåt inte att matchen blir ett propagandajippo för den iranska regimen!

Amineh Kakabaveh

Riksdagsledamot (V)