Även vita män måste få prata jämställdhet

Byggnads om ”pussy hats”-bilden: Vi jobbar mot machokulturen i byggbranschen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-03-14 | Publicerad 2017-03-08

När bär Byggnads styrelse i en debattartikel på SVT bar rosa ”pussy hats” kom kritiken snabbt. Det handlar inte om mössor eller garn – det handlar om att Byggnads solidariserar sig med kvinnor världen över, skriver Johan Lindholm, förbundsordförande.

DEBATT. Vilket engagemang det blev, va bra! Vi i Byggnads är jätteglada för alla diskussioner som skett efter vårt inspel den åttonde mars. Men det handlar inte om mössor eller garn – det handlar om att Byggnads solidariserar sig med kvinnor världen över som utmanar och bryter mot strukturer och normer. 

Det behöver vi mer av! Byggnads har under flera år arbetat med jämställdhetsfrågor. Här följer lite av det vi gör: 

Byggnads jobbar aktivt med att motverka machokulturen i byggbranschen. I byggbodarna pratar vi med varandra om vilket språkbruk som är okej, utbildar jämställdhetsansvariga och driver kampanjer. Bland annat. Vi lägger väldigt mycket tid och resurser på att skapa en byggbransch dit alla känner sig välkomna. Inte bara kvinnor och tjejer, utan även minoritetsgrupper.

Så vi har gjort vår hemläxa. Ett av Byggnads prioriterade områden är jämställdhet, och målet är att vi ska ha minst 5 procent kvinnor som medlemmar 2022. I dag har vi en procent.

Visst, vi i Byggnads behöver hjälp med att nå vårt mål. Men det finns också ett större – och viktigare – mål i detta som inte handlar om byggbranschen. Det handlar om visionen om ett jämställt samhälle. Ett samhälle där människor är att fria att göra de val som gör dem lyckliga, utan att begränsas av föreställningar om vad som anses manligt eller kvinnligt.

Att kvinnor är underordnade män är en samhällsstruktur som går igen överallt. I våra privatliv. I skolorna och på våra arbetsplatser. På alla arbetsplatser. Inte bara ute på byggena.

Avslutningsvis tycker jag det är en problematisk ingång att vita män inte tillåts debattera jämställdhet. Av Byggnads drygt 100 000 medlemmar är 99 procent män – majoriteten har familjer, kanske är föräldrar eller på annat sätt förebilder i sina vardagsliv – då är det väl viktigare än någonsin att även dessa tar sitt ansvar och solidariserar sig i kvinnokampen.  


Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln