Du sprider lögner om islam, Jomshof

Imamen Musab Rashid svarar justitieutskottets ordförande – och bjuder in honom till moskén

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-02-05

Sverigedemokraten Richard Jomshof försöker få allmänheten att tro på felaktig information för att påverka människor till att kritisera islam, skriver imamen Musab Rashid i en replik.

DEBATT. I en tid där desinformation och polarisering blir allt vanligare, är det viktigt att reflektera över hur politikers uttalanden påverkar samhället.

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD), framför åsikter om att islam är något förskräckligt och farligt. Dessa påståenden har väckt oro och ifrågasättande, särskilt bland dem som tillhör den muslimska gemenskapen.

 

I dag har jag fått äran att arbeta som den nya imamen för Ahmadiyya muslimska församlingen i den första moskén i Sverige, Nasirmoskén som byggdes 1976.

Det oroar mig väldigt mycket när politiker som Richard Jomshof ger fel information om islam till allmänheten.

 

Att han påstår att islam leder till ett barbariskt och förnedrande samhälle samt att koranen uppmanar till hat och mord av icke-muslimer är helt emot den verkliga läran. Det enda koranen lär mig är att jag ska visa kärlek till mänskligheten oavsett vilken bakgrund eller tro människor har.

 

Varför ska det vara tillåtet att sprida helt fel information i offentligheten?

Det är viktigt att reflektera över gränserna för yttrandefriheten. Med den friheten kommer ett ansvar att sprida korrekt information och undvika att så frön av oro och fördomar.

Politiker har en viktig roll i att informera och tjäna medborgarna, och det är av yttersta vikt att deras uttalanden grundar sig på fakta och förståelse.

 

Att ge felaktig information om en religion kan leda till missförstånd och fördomar, vilket i sin tur kan påverka samhället negativt.

Det är därför vi bör överväga om det är rimligt att tillåta politiker att sprida desinformation utan konsekvenser. Kanske behöver vi stärka regler och krav på källkritik för att säkerställa en mer ansvarsfull offentlig debatt.

 

Min religion lär mig att jag ska vara lojal mot landet jag bor i, att jag ska visa kärlek och lydnad till landets lagar samt bidra till samhället.

Som muslim och särskilt som imam tycker jag att islam ger lösningen till alla problem vi har i världen i dag. Allt från politiska konflikter till problem i familjelivet och det är därför det känns konstigt när man läser att det jag ser som vägledning försöker målas upp som något farligt.

 

Richard Jomshof hävdar dessutom att det är en skyldighet för dem som står för demokratin att kritisera islam.

I stället för att uppmana till att öka kunskapen och få tillgång till rätt information vill Jomshof att allmänheten ska ägna sig åt kritik. Jomshof vill helt enkelt få allmänheten att tro på felaktig information och slutligen få dem att kritisera islam. Detta tankesätt i sig är väldigt farligt och kan få väldigt stora konsekvenser.

Som imam vill jag bjuda in Richard Jomshof till vår moské för en konstruktiv dialog. Att sprida kunskap och information i samhället är oerhört viktigt för vår utveckling – men att kunna sprida lögner om en religion kan aldrig leda till något positivt.


Musab Rashid, imam i Nasirmosken Göteborg, Ahmadiyya muslimska församlingen

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.