Regeringen sätter vinst före säkerhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-03-10

Debattören inför årsdagen av Fukushima: Allvarliga brister på kärnkraftverket Ringhals

I morgon är det ett år sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan, inträffade. Tre reaktorer drabbades av partiell härdsmälta. Många har fortfarande också Tjernobyl och dess enorma konsekvenser i färskt minne.

Kärnkraftverket Ringhals i Halland har sedan 2009 stått under särskild tillsyn av Strålskyddsmyndigheten. Anledningen till detta är, att myndigheten har upptäckt allvarliga brister i säkerhetsarbetet vid kärnkraftverket.

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade nyligen att orsaken till den brand, som utbröt i reaktor 2 i maj förra året, var att ledningen ville spara 40 arbetstimmar och starta reaktorn tidigare än planerat. Därför gavs order om att man skulle frångå gällande säkerhetsrutiner.

Detta agerande från ledningens sida är häpnadsväckande. Svensk kärnkraftsindustri har genom åren haft ett högt förtroende i säkerhetsfrågor. Är vinsten i dag viktigare än säkerheten?

En olycka i det befolkningstäta område som Ringhals ligger i skulle vara en katastrof. Nordens femte största kommun Göteborg har närmare en miljon invånare med omnejd. Till detta kommer cirka trehundratusen människor i halländska kommuner. Alla dessa människor litar på att säkerheten i Ringhals är hundraprocentig.

Eftersom bristerna i säkerheten uppenbart är stora, ställde jag en skriftlig fråga till statsministern nyligen. Jag frågade på vilket sätt han avser garantera, att säkerheten i kärnkraftverk alltid har högre prioritet än bolagets vinster. Regeringens svar fick jag av statsrådet Peter Norman (M), som ansvarar för statliga bolag: Regeringen förutsätter att ”bolagen följer de lagar och andra regler som gäller för deras verksamhet” och ”att en god säkerhetskultur eftersträvas och upprätthålls”.

Energiminister Anna-Karin Hatt (C) fick i riksdagen den 16 februari frågan hur hon kommer att agera för att Sverige ska få ett säkert energisystem. Hon svarade att hon är ”mycket bekymrad över att Ringhals dragits med säkerhetsproblem”. Därför hade hon kallat till sig Vattenfalls högsta ledning för att få ett svar på vad ledningen gör för att komma tillrätta med problemen. Beskedet hon fick var, att Vattenfall jobbar intensivt med frågorna, men att ledningen ”har en bit kvar innan man har fått upp säkerhetsnivån” i Ringhals.

Detta är minst sagt uppseendeväckande, med tanke på den särskilda tillsyn som Ringhals stått under i flera år.

Svenska staten äger Vattenfall. Regeringen är svenska folkets yttersta ägarrepresentant för bolaget. Därmed är regeringen ytterst ansvarig för dess verksamhet. Säkerheten och arbetet med säkerhetsfrågor måste alltid ha större prioritet än att maximera bolagets vinster. Att inte regeringen vill agera som ägare, genom att i ägardirektiv till Vattenfall slå fast att säkerheten i kärnkraftverken alltid har högsta prioritet, är mycket oroväckande. Än mer oroväckande är regeringens svar till riksdagen, att ambitionen är att ”eftersträva en god säkerhetskultur”.

Jag är övertygad om att hallänningar och boende i Storgöteborg inte nöjer sig med denna låga ambition, utan kräver större säkerhet. Enligt min – och säkert majoriteten av svenska folkets – mening måste säkerhetsfrågorna i ett kärnkraftverk alltid vara viktigare än bolagets vinster. Därför måste regeringen prioritera frågan och också kräva det av Vattenfall. Vi ska inte ha ett Fukushima eller Tjernobyl i Sverige. Detta måste undvikas till varje pris.

Hans Hoff

Följ ämnen i artikeln