Vi flyttar ut gränsen för trålfiske på prov

Replik från landsbygdsministern om läget för strömmingen i Östersjön

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-08-23

Efter mitt tillträde som landsbygdsminister har regeringen fattat beslut om att förstärka Havs- och vattenmyndighetens tidigare uppdrag som motsvarar en utflyttning av trålgränsen på prov. Replik från Peter Kullgren.

REPLIK. Få saker är svenskare än sillen eller strömmingen. Den finns där som ett självklart inslag när vi för vidare traditioner över generationer. Den utgör en grundbult i näringslivet i många av våra kustsamhällen – inte minst på den så ofta förbisedda landsbygden.

Under försommaren samlade jag mina ministerkollegor från EU till möte i Sverige, detta som en del av vårt ordförandeskap i unionen. Förhandlingar varvades med studiebesök och svensk mat. Lika självskriven som kaffekoppen på förhandlingsbordet, var sillen på middagsbordet. 

 

Jag ser med samma allvar som Hemming på hur sillbeståndet försvagats över tid. Rapporter visar att fisken storleksmässigt blivit mindre och en för liten del av fångsten blir av olika anledningar till mat på våra bord. 

Regeringens mål är att beståndet ska återhämta sig, samtidigt som näringsverksamheten får hållbara förutsättningar. Vi har växlat upp arbetet jämfört med tidigare regering – den regering som Hemmings parti så välvilligt höll under armarna. 

 

Efter mitt tillträde som landsbygdsminister har regeringen fattat beslut om att förstärka Havs- och vattenmyndighetens tidigare uppdrag som motsvarar en utflyttning av trålgränsen på prov.

Alla fiskevatten för sill ska nu omfattas av projektet och med forskningens hjälp förväntas det ge välgrundade underlag för effektiva åtgärder. Här står hela verktygslådan öppen.

Utöver fisketrycket kan fler faktorer spela in, däribland förekomsten av rovdjur. För att förbättra förvaltningen längs våra kuster följs jakten på säl och skarv upp.

 

Regeringen verkar för att fler fångster ska bli måltider. Vi har gett Jordbruksverket i uppdrag att ta fram en handlingsplan för hela den blå värdekedjan, som bland annat omfattar att kunna stärka infrastrukturen och öka mottagningskapaciteten i svenska hamnar. 

Svensk fiskeripolitik är beroende av förhandlingar i EU. Kvoterna bestäms på hösten varje år. Garantier om utfallet är omöjliga att ge, men ambitionen måste vara att nå överenskommelser som präglas av hållbarhet och försiktighet. 

2036 greppar Sverige tag i ordförandeklubban igen. Även då ska sillen stå på middagsbordet.


Peter Kullgren, landsbygdsminister (KD)

Följ ämnen i artikeln