Skippa kött två dagar i veckan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-30

Veganer: Det är dags att lagstifta om vegetariska dagar på svenska restauranger

I slutändan får även vi i Sverige betala för köttets klimatpåverkan med ökad fetma och mer hjärt- och kärlsjukdomar.

I dag äter vi i Sverige 50 procent mer kött än vad vi gjorde i början av nittiotalet, 2008 låg konsumtionen på 84 kilo om året per person. I många skolklasser är det naturligt att peta bort potatisen för att ge plats åt köttbullen. Det finns en köttnorm i samhället och det är extremt känsligt att ifrågasätta köttkonsumtionen. Skulle man prova att bjuda sina närmaste på hemlagad vegetarisk mat skulle många överväga att åka i väg till närmaste snabbmatshak och köpa en hamburgare i stället, utan att ens smaka på maten, bara med insikten att de måste ha kött.

Det är verkligen inte ett liberalt förslag – men vi måste börja överväga att lagstifta om en vegetarisk dag i veckan på offentliga institutioner och restauranger. Vi behöver en diskussion om hur köttkonsumtionen ska minska nationellt. Konsekvenserna av dagens nivåer är mer stressade ekosystem än någonsin. Det handlar om allt från skövlade skogar till ihopklämda djur i system där sjukdomar som svininfluensan och galna kosjukan har lätt för att spridas och utvecklas.

Detta säger vi med flera globala forskningsinstitut i ryggen. Exempelvis menar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, att koldioxidutsläppen från köttindustrin står för

18 procent av de globala utsläppen och därmed är värre än utsläppen från hela transportsektorn. Det handlar bland annat om skövlad regnskog för att odla sojabönor som går till djurindustrin och metangasutsläpp från djuren. Forskarna bakom rapporten ”Livestock and climate change” visade att siffrorna var ännu högre än vad FAO räknat på. FN gick nyligen ut och rekommenderade länderna i väst att äta mer veganmat. Detta har börjat få gehör genom kampanjen Köttfri måndag.

Det här är ändå en fråga alltför få partier vågar driva politiskt. Feministiskt initiativ är det enda partiet som uttalat har ett politiskt mål gällande minskad köttkonsumtion. Men viss insikt finns också bland de större partierna: Miljöpartiet vill att köttets klimatpåverkan ska kosta, och Moderaternas Sofia Arkelsten sa under en debatt på Facebook att hon ville att köttets klimatpåverkan ska synas i priset. Men i debatter och när strålkastarljuset hamnar på partierna är det ingen som vågar nämna vad man egentligen tycker och vad man egentligen vill.

Men att inte säga till svenskarna att köttkonsumtionen behöver minska är som att säga till en alkoholist att han kan fortsätta dricka. Att inte betala för köttets klimatpåverkan är att lägga priset på världens fattiga, på de som svälter och på våra kommande generationer.

I slutändan är det också vi i Sverige i stort som får betala för ökad fetma, för mer hjärt- och kärlsjukdomar och för de klimatförändringar som följer på vårt levnadssätt.

Det här är ohållbart.

Därför hoppas vi att ni som läser överväger att äta mer vegetariskt eller kanske att helt ställa om er kost och bli vegetarianer. Vi hoppas att ni sporrar era lokala partiföreträdare att lyfta frågan och att ni driver på för att våra politiker ska inse allvaret och att det ska bli lättare att välja vegetariskt.

Vi vet att det som provocerar mest är att man inte ser det vegetariska som ett alternativ, att människor tror att man antingen äter kött och är lycklig, eller äter vegetariskt och är olycklig. Därför rekommenderar vi er att googla fram recept på vegetarisk mat och att låna några vegetariska kokböcker. Det finns en hel värld av smaker som ni har gått miste om, som ni har en chans att prova på samtidigt som ni gör en insats för miljön, för omvärlden och för er egen hälsa.

Om ni tror att alternativet till att konsumera kött är hunger, fundera på om ni gick hungriga under tidigare delen av nittiotalet, då vi åt betydligt mycket mindre kött än vi gör i dag. Någonstans nära er finns en vegetarian eller vegan som har varit det under större delen av sitt liv och som kan intyga er att de äter näringsriktigt, att de har stabila värden och mår hur bra som helst.

Världsproblemen kan inte lösas genom magi. Om alla i Sverige skulle byta ut två kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ motsvarar det dock koldioxidutsläppen från ungefär 233 000 bilar under ett år. Vegetariskt gör skillnad.

DEBATT: Skippa kött två dagar i
veckan

Kristin Lindfors
Erik Thor

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln