Okunnigt att påstå att facken hotar tillväxten

Slutreplik från TCO om den Tesla och svenska modellen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-01-02

Att som Timbro påstå att TCO och andra fackliga organisationer skulle vilja bidra till att motverka investeringsvilja och tillväxt genom att värna partsmodellen är både okunnigt och oförskämt, skriver Therese Svanström.

SLUTREPLIK. Att som Adam och Albin från Timbro påstå att TCO och andra fackliga organisationer skulle vilja bidra till att motverka investeringsvilja och tillväxt genom att värna partsmodellen är både okunnigt och oförskämt.

Vi har och ska konkurrera med kunskap, kreativitet och goda villkor. Det är självklart en förutsättning för nya jobb med hög kompetens. Svensk fackföreningsrörelse har under mycket lång tid bejakat omställning för att Sverige ska ligga i framkant.

 

Att göra en riktig beskrivning av verkligheten är också klädsamt. I grunden är svensk ekonomi stark, vi har haft hög tillväxt och ökande sysselsättning under lång tid. Nu har vi gått in i en lågkonjunktur. Men konjuktur ska inte förväxlas med struktur.

Svensk ekonomi är inte sämst i Europa ur ett helhetsperspektiv. EU-kommissionen pekade i sin prognos för BNP-tillväxt på att Sverige får minus-tal 2023 och 2024 men det sker mot bakgrund av att Sverige låg bland länder med högst tillväxt in i 2023. De utländska direktinvesteringarna var rekordstora under 2022. 

Vi vet att bidragande faktorer är att vi har lägst andel konfliktdagar och högkvalificerad arbetskraft. Därtill en fungerande välfärd som företag uppskattar när de väljer placering för sin verksamhet.

 

Det är inte den svenska arbetsmarknadsmodellen som är problemet. Det är också arbetsmarknadens parter – arbetsgivare och fackliga organisationer – överens om.

För att möta den kanske allvarligaste utmaningen – brist på arbetskraft – krävs arbetsmarknadspolitik för att möjliggöra att de som nu står utanför arbetsmarknaden kommer in och utbildning som gynnar omställning för redan yrkesverksamma. Och för investeringar krävs förutsägbarhet.

 

Sverige skulle kunna vara världsledande och ett Sillicon Valley för klimatomställning. Men då krävs till exempel tydliga spelregler för engergitillgång genom bred och långsiktig energiöverenskommelse som politiken inte förmår leverera. För att nämna några av Sveriges utmaningar.

Jag håller med om att vi behöver fokusera på de strukturella problemen. Men den svenska arbetsmarknadsmodellen är inte ett av dem.


Therese Svanström, ordförande TCO

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.