Torvtäkter i Sverige slår inte mot klimatet

Replik från Robert Wedmo om torvindustrin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-06

Den energitorv som fortfarande produceras i landet är en sista säkerhet vid kris eller krig, läggs dessa täkter ner riskerar Sverige få problem om krisen kommer. Replik från Robert Wedmo.

REPLIK. Aktivistgruppen Återställ våtmarkers påstående och insinuationer i deras debattartikel den 31 mars behöver bemötas.

Torvindustrin förbjuds inte runt om i Europa. I vissa länder som till skillnad från Sverige inte har ett hållbart torvbruk är möjligheterna att få täkttillstånd liten. Industrierna finns dock kvar och importerar torv från andra länder.

Torv är mindre energitätt än kol, olja och gas – samtidigt används inte torv som primärbränsle i Sverige. Torv används är för att balansera förbränningen vid eldning med biobränslen.

Torven har fasats ut för att ersätta med till exempel svavel, svavel som bryts i gruvor bland annat i Polen.

Att koppla svenskt torvbruk till hela Europas problem med klimatet är inte med sanningen överensstämmande. Återvätning av torvtäkter i Sverige kommer inte att bidra till förändring för klimatet. Produktion av torv i Sverige leder inte till att tusentals personer dör årligen.

Torvbruket producerar produkter i form av trädgårdsjord som skänker odlarglädje till privatpersoner, kommuner och företag. Specialjordar till växthus försäkrar oss om att vi har grönsaker och kryddor tillgängliga året om.

Den energitorv som fortfarande produceras i landet är en sista säkerhet vid kris eller krig, läggs dessa täkter ner riskerar Sverige få problem om krisen kommer.

Hur ser Återställ våtmarker på demokrati? De kommer med hot mot samhället om regeringen inte gör som de kräver. Ska en förening på några hundra medlemmar få diktera lagen i ett rättssamhälle?

Arealen dikade torvmarker i Sverige är 2,3 miljoner hektar (ha), torvtäkt bedrivs på 12 500 ha (0,5 procent av ytan). Dessa 0,5 procent förhindrar inte framväxten av jobb eller annan grön industri.

Skogs- och jordbruk bruk bedrivs på 2 055 000 ha, några tusen ha är infrastruktur samt 327 000 ha har dikningspåverkad torvmark som i dag är impediment.

Det är kanske där en återvätning ska börja och inte med att stänga ner en industri som är viktigt för Sveriges matförsörjning och säkerhet.


Robert Wedmo, fd Miljökonsult och täktspecialist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln