Vi måste visa de unga att klimatet kan räddas

Centerpartiet: Sverige ska ha den mest ambitiösa lagstiftningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-11-08

Det är på tiden att alla de unga som kamperat på gatorna för att bromsa klimatförändringarna får gehör. Sverige och EU måste leda vägen genom att själva anta den mest ambitiösa klimatlagstiftningen, skriver Emma Wiesner och Rickard Nordin, Centerpartiet.

DEBATT. Parisavtalets framgångssaga riskerar att befläckas om inte klimatmålen underbyggs med konkreta planer för dess genomförande.

IPCC:s klimatrapport visar att ländernas befintliga åtaganden inte räcker för att begränsa temperaturhöjningen till 1,5 grad. I stället är vi på väg mot en temperaturhöjning på 2,7 grader.

Centerpartiet anser att det är på tiden att visa alla de unga som kamperat på gatorna för att få gehör för sin vädjan om att bromsa klimatförändringarna, att det går att hitta lösningar i denna ödesfråga.

Centerpartiet la den första miljömotionen i Sveriges riksdag och vi har lång erfarenhet av att jobba med hållbarhetsfrågorna. Mycket har hänt sedan dess, och vi välkomnar inte minst att stora delar av det svenska näringslivet tagit ledningen med att utveckla morgondagens gröna tekniker.

Mångas ögon vänds nu mot Sverige, som har ett av världens mest ambitiösa klimatåtaganden.

Centerpartiet anser att Sverige fortsatt ska vara föregångare på klimatområdet i EU och att EU måste växla upp för att bli klimatföregångare i världen.

Detta gör det möjligt att sätta högre press på andra länder, och inte minst visa att det går att genomföra en omställning som gynnar hela samhället.

För att Sverige och EU ska kunna utöva en vass klimatdiplomati måste vi leda vägen genom att själva anta den mest ambitiösa lagstiftningen.

För Centerpartiet har det alltid varit en självklarhet att klimatåtgärder behövs på alla styrnivåer, från det lokala till det globala.

Internationella åtgärder innebär i första hand en möjlighet att driva igenom stora utsläppsminskningar och att genomföra en internationellt konkurrenskraftig omställning.

Nationella och lokala satsningar gör det möjligt för Sverige att utveckla den teknik som kan minska utsläppen både inom landet och i andra länder när de exporteras.

På klimattoppmötet kommer Centerpartiet att vara aktiv inom de områden som vi anser vara särskilt betydelsefulla kommande år. Detta inkluderar:

  • Förebygg nya utsläpp genom att bland annat sätta stopp för fossila nyinvesteringar som sätter käpparna i hjulen för en effektiv omställning.
    Vi vill avveckla statliga investeringar i fossila projekt och vi vill att länderna ska anta nationella mål för när fossila verksamheter ska vara utfasade.
  • Se till att Parisavtalets regelbok kan färdigställas så att vi kan bidra till varandras ambitionshöjningar för minskade utsläpp. Centerpartiet har länge sett positivt på klimatkompensation som ett verktyg för att kompensera för utsläpp i verksamheter där de idag inte går att förebygga.
    Vi vill se en hög tillförlitlighet i sektorernas beräkningar av de egna utsläppen, möjliggöra stärkt och förbättrad klimatkompensation i projekt som håller hög kvalitet.
    Men flera av dessa förslag hänger på att Parisavtalets artikel 6 kan färdigställas i närtid. I förlängningen vill vi också att det ska vara möjligt att klimatkompensera i projekt inom det egna landets gränser.
  • Öppna upp för ett globalt pris för koldioxid genom Centerpartiets reformförslag till EU:s handel med utsläppsrätter.
    Vi vill möjliggöra en sammanlänkning av ländernas utsläppshandelssystem för att skapa en global marknad för handel med utsläppsrätter. EU:s handel med utsläppsrätter är EU:s viktigaste verktyg för att minska medlemsländernas utsläpp. När systemet nu ska omförhandlas och Centerpartiet sitter vid förhandlingsbordet kommer breddningen till fler sektorer och fler länder vara ett viktigt inslag.
  • Säkerställ tillräckliga investeringar och se till att länderna enas om och lever upp till löftet om klimatfinansiering i utvecklingsländer. Löftet om 100 miljarder USD måste förverkligas.
  • Skala upp satsningar på klimatanpassning både nationellt och i sårbara länder.
    Vi måste i första hand med alla medel förebygga nya utsläpp. Men vi ser att det idag inte räcker. Klimatförändringarnas effekter syns redan. Klimatanpassning måste få ett större genomslag i Sveriges och EU:s biståndspolitik för att människor inte ska behöva lämna sina hem till följd av skyfall, extremtorka eller skogsbränder.
    Vi vill också utreda möjliga finansieringsmodeller för att säkerställa att det finns tillräckliga resurser för att anpassa Sverige till ett klimat i förändring.   

Med förseningen av nuvarande klimattoppmöte till följd av pandemin och med en ny rapport från IPCC i ryggen finns ett starkt momentum att komma framåt på COP26 kommande vecka.

Nu krävs det mod och ledarskap att ta omställningen från fina mål till faktiskt handling. Det kommer både Sverige, EU och världen att vinna på!


Emma Wiesner, Europaparlamentariker (C)
Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.