Högern borde inse att naturen måste skyddas

V: Ert motstånd i EU mot naturrestaureringslagen är populism, M, KD och C

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-02-27

Kampanjen mot naturrestaureringslagen har framförallt drivits av M, KD och C. Det är sorgligt att se den traditionella högern och liberaler kroka arm med högernationalisterna och underminera EU:s miljö- och klimatarbete på ett så slappt och populistiskt sätt, skriver Malin Björk.

DEBATT. I dag avgörs ödet för en av den här mandatperiodens viktigaste och – märkligt nog – mest omstridda EU-lagarna för att rädda klimatet och den biologiska mångfalden. Det handlar om naturrestaureringslagen.

 

Efter att EU-kommissionen 2019 lanserade sin gröna giv med tillhörande lagpaketet Fit for 55 har EU-parlamentet och medlemsländerna antagit en rad olika lagar för att möjliggöra den nödvändiga gröna omställningen. Det har handlat om bland annat utsläppsmål, energieffektiviseringar, handeln med utsläppsrätter, världens första klimattullar och ramverk för hållbara investeringar.

Lagarna som drivits igenom har inte blivit så ambitiösa som vi i Vänsterpartiet hade velat se, men stärker ändå EU i sin roll som en seriös internationell aktör i den globala kampen mot klimatförändringarna.

 

Men medan de flesta av dessa lagar godkänts av en bred politisk majoritet, undantaget extremhögern, har högern bestämt sig för att blåsa till strid mot naturrestaureringslagen.

Det är märkligt. Naturrestaureringslagen i sin nuvarande utformning handlar om att EU-länderna tillsammans måste återställa 20 procent av EU:s alla land- och havsytor och alla skadade ekosystem till 2050. Det är nödvändigt både för att hantera klimatförändringarna, öka den biologiska mångfalden och säkerställa vår matförsörjning.

Eftersom utmaningen är gränsöverskridande är det rimligt att vi enas om gemensamma målsättningar. Målen är bindande för medlemsländerna, men hur de ska uppnås är det upp till medlemsländerna själva att bestämma i samråd med berörda aktörer som lantbrukare, jordägare, kommuner och civilsamhällesorganisationer.

 

Att extremhögern är klimatförnekare som vill riva upp Fit for 55 och andra klimatlagar borde inte förvåna någon. Men kampanjen mot naturrestaureringslagen har framförallt drivits av den mer traditionella högergruppen EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, och av Centerpartiets ledamot Emma Wiesner.

Kampanjen gick inte ut på att förbättra lagen enligt det sedvanliga arbetssättet utan helt enkelt bara kasta hela lagförslaget i papperskorgen.

Det är sorgligt att se den traditionella högern och liberaler kroka arm med högernationalisterna och underminera EU:s miljö- och klimatarbete på ett så slappt och populistiskt sätt.

 

På främst sociala medier har motståndarna till naturrestaureringslagen spridit den ena mer absurda lögnen efter den andra om vad lagen skulle innebära för Europas jordbrukare och landägare och vår matförsörjning. 

Botten nåddes i somras när EPP-gruppen på X hävdade att EU-parlamentets förslag till naturrestaureringslag skulle innebära att självaste jultomten skulle bli hemlös eftersom finska staden Rovaniemi kommer att förvandlas till skog.

 

Sanningen är ju att inga enskilda jordägare eller lantbrukare kommer att tvingas att göra någonting enligt lagen. Alla åtgärder för att återställa ekosystem kommer att vara frivilliga för enskilda personer.

Det är enbart de övergripande målen som är bindande för alla medlemsländer. Vi i vänstern drev också framgångsrikt igenom att åtgärderna ska uppmuntras genom att jordägare och lantbrukare ska kompenseras ekonomiskt när de väljer att återställa delar av sina marker.

 

Som tur var misslyckades högerns desinformationskampanj och EU-parlamentets förslag röstades med nöd och näppe igenom i juli, till stor del tack vare att unga klimataktivister som Greta Thunberg mobiliserade inför omröstningen.

När parlamentet i dag röstar om den slutliga uppgörelsen hoppas jag att även högerpartierna och det ”gröna” partiet Centerpartiet tar denna sista chans att lyssna på klimatforskarna och rösta igenom lagen. Vi må vara oense om exakt hur naturrestaureringslagen ska genomföras men att den behövs borde det inte råda någon tvekan om.


Malin Björk, EU-parlamentariker, ledamot i miljöutskottet (V)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.