Ett år sen Lampedusa - låt inte fler drunkna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-10-02

EU-parlamentariker (V): EU måste satsa på att rädda liv istället för gränsbevakning

För ett år sedan sattes den Italienska ön Lampedusa på världskartan. Över 360 människor drunknade inom synhåll för Europa och världen uppmärksammades på de farliga resor flyktingar tvingas ta in i Europa. I år har närmre 3000 människor dött i Medelhavet och alla upprörs naturligtvis över den fruktansvärda situationen, men ord räddar inte liv. Därför jobbar Vänsterpartiet för att omskapa hela EU:s migrations- och asylpolitik från grunden.

Efter Lampedusakatastrofen startade den italienska regeringen livräddningssatsningen Mare Nostrum. Den beräknas ha räddat över 100 000 liv men kommer att fasas ut av ekonomiska skäl. Nu varnar många hjälporganisationer för att antalet döda kommer stiga drastiskt.

Nyligen presenterade kommissionen Frontex Plus. Efter mycket förvirring kallas det idag för Triton. Projektet lanserades som att EU nu skulle ta det gemensamma ansvar som Italien på egen hand burit sedan Lampedusakatastrofen.

Snart stod det dock klart att Triton är en gränsbevakningsoperation vars uppgift är att säkra EU:s gränser. Under internationell sjölag kommer de naturligtvis att rädda människor i nöd men syftet är inte, som med Mare Nostrum, att förebygga katastrofer och deras båtar är också för små för att kunna hjälpa hundratals människor i sjönöd.

Det den Italienska regeringen har gjort är att ta ansvar. Mare Nostrum är ett paradigmskifte. Det visar att det är möjligt att byta perspektiv från att upptäcka och registrera ”illegala” till att rädda liv. Det enda rätta att göra är att utveckla detta. Vi måste gå in och hjälpa Italien. Dels att bibehålla Mare Nostrum och dels att ta ansvar för alla de som räddas. Vi vill istället för Frontex Plus se ett Mare Nostrum Plus.

Läget i Europas närområde har förvärrats, nu senast som ett resultat av IS framfart och detta har lett till ökade flyktingströmmar. När alla säkra vägar in i EU är stängda är Medelhavet den enda desperata lösning som finns kvar. På grund av Mare Nostrum kan dock många fler räddas. Det leder dock också till att fler måste tas emot, och Italiens flyktingcenter är överfulla.

EU-Projekt som Internal Security Fund, Frontex, Smart Borders och Return, Eurodac och Eurosur kostar enorma mängder pengar medan EU satsar väldigt lite på asylmottagning.

Alla är överens om att det som sker på Medelhavet är hemskt men samtidigt satt liberaler, Socialdemokratiska gruppen och högern och röstade ja till mer Frontex-pengar i LIBE-utskottet för tre veckor sedan. Jag föreslår att vi istället tar pengar från gränsbevakningen och skapar ett Mare Nostrum plus, med livräddande insatser och god asylmottagning. Det saknas inte pengar, det saknas politisk vilja.

Det håller inte längre att använda vackra ord. Särskilt inte om man samtidigt röstar ja till förslag som bygger upp fästning Europa. Vänsterpartiet har tagit ställning mot Dublinförordningen, Eurodac och Eurosur. Vi har röstat mot kriminalisering av flyktingar genom insamling av fingeravtryck; vi är mot fästning Europa och röstar därför nej till mer pengar till militarisering av våra gränser.

I EU-parlamentet finns en koalition av liberala gruppen, högergruppen och socialdemokratiska gruppen som röstar ja till denna typ av beslut.

Låt oss gå från ord till handling. Vi är beredda att kräva omflyttning av EU:s budget och jobbar gärna tillsammans alla politiska krafter för att uppnå det. Men då måste dessa företrädare sluta rösta för fästning Europa och sälla sig till oss som kräver att EU använder sina resurser annorlunda. Vi kommer fortsätta jobba för en mänsklig och human migrationspolitik i EU. Italien har visat vägen. Låt oss nu bygga på detta paradigmskifte. Mare Nostrum Plus i nästa EU-budget!

Malin Björk

Följ ämnen i artikeln