Låt inte nya lagen leda till klappjakt på kurder

Debattörerna: Tänk efter innan ni trycker på knappen i morgon, riksdagsledamöter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-02

I morgon ska riksdagen rösta om skärpt terroristlagstiftning. Vi fruktar att den nya lagen ska drabba kurder och svenska-kurdiska föreningar som ägnar sig åt medborgerliga rättigheter som Turkiet har undertryckt i snart hundra år, skriver 13 debattörer. På bilden Kurdo Baksi, Anita D'Orazio, Göran Greider, Anders Kompass, Gunilla Thorgren, Olle Svenning, Anita Klum och Pierre Schori.

DEBATT. Efter Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina ansökte Sverige och Finland om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Till vår förskräckelse har de två senaste svenska regeringarna vidtagit en rad åtgärder för att tillfredsställa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som håller ett stadigt grepp om all lagstiftande, dömande och verkställande makt.

Listan över de svenska utrikespolitiska eftergifterna blir tyvärr allt längre.

  • Under Natos toppmöte i Madrid i juni 2022 lovade Sverige och Finland i ett memorandum att ”bekämpa desinformation och förebygga att den inhemska
    lagstiftningen inte missbrukas till gagn för eller i främjandet av terrororganisationer”.
  • I slutet av september beviljade Inspektionen för strategiska produkter (ISP) åter export av svenska produkter som krigsmateriel till Turkiet, som återkommande bekrigar sina grannländer.
  • Statsminister Ulf Kristersson besökte Erdogans palats i Ankara i höstas och skänkte glans åt en despot.
  • Dagarna före statsministerbesöket hade utrikesminister Tobias Billström tagit avstånd från de kurdiska befrielseorganisationerna Folkets försvarsenheter (YPG) och Demokratiska unionspartiet (PYD) i syriska Kurdistan, som framgångsrikt bekämpat världens farligaste terrorrörelse, Daesh/IS, på marken.
  • Nyligen utvisades två kurder via Arlanda till Turkiet. Utvisningen av förföljda kurder möts med förvåning och chock i västvärlden. I Sveriges radios ”Konflikt” markerade flera framstående västerländska jurister att utvisningen av skyddsbehövande kurder är rättsvidrig.
  • Till detta kommer att regeringens chefsförhandlare i olika uttalanden misstänkliggör personer med kurdisk bakgrund.

Men ju mer regeringen har givit efter, desto mer har Erdogan förolämpat Sverige och krävt fler eftergifter.

I Erdogans retorik har det låtit som om Sverige är en provins i Turkiet. Presidenten utnyttjar det turkiska vetot i Nato för att ytterligare öka förtrycket mot kurder.

Efter dockhängningen och koranbränningen har han återigen använt aggressiv retorik mot Sverige. Antalet personer som han vill få utlämnade från Sverige till Turkiet har nu ökat igen – från 33 till 130.

Och trots att Sverige har en väl fungerande terrorlag vill regeringen nu till och med begränsa svensk föreningsfrihet.

I morgon, den 3 maj, väntas Sveriges riksdag göra det straffbart att ”ta hand om utrustning, organisera aktiviteter och ansvara för transporter åt en terrororganisation”.

Regeringen vill att lagen ska antas trots att Lagrådet underkänner den eftersom det finns ”en tydlig risk för att lagen kommer att innebära en alltför långtgående kriminalisering sett till det behov som kan finnas”.

Vi känner en oro för rättsstaten Sverige. Vi fruktar att den nya lagen ska drabba kurder och svenska-kurdiska föreningar som främst ägnar sig åt kultur och språk – medborgerliga rättigheter som Turkiet har undertryckt i snart hundra år.

Svensk-kurder har tidigare utsatts för hänsynslös jakt i samband med mordet på Olof Palme samtidigt som det finns bevis för att den turkiska spionorganisationen MIT förstörde mordutredningen genom att plantera villospåret om PKK.

En liknande hets i dag skulle skada rättsstaten Sverige och den svenska nationen under lång tid framöver. Till samtliga riksdagsledamöter i Sverige vädjar vi: Fundera ett varv till när du som förtroendevald trycker på knappen i morgon.


Kurdo Baksi, författare
Selma Brodrej, journalist
Anita D'Orazio, asylrättsrådgivare
Göran Eriksson, fd chef för ABF Stockholm
Göran Greider, författare, chefredaktör Dala-Demokraten
Thomas Hammarberg, skribent, tidigare Europarådets kommissionär för MR
Olof Kleberg, tidigare chefredaktör för Västerbottens-Kuriren
Anita Klum, fd generalsekreterare Amnesty International
Anders Kompass, fd ambassadör och MR-representant för FN
Arne Ruth, fd chefredaktör Dagens Nyheter
Pierre Schori, tidigare statsråd för migrationsfrågor och FN-ambassadör
Olle Svenning, författare
Gunilla Thorgren, författare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Nato