Tänk tvärtom – då räddar vi välfärden

Arbetslivskonsult: Öka antalet anställda och skapa nya arbetsroller

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-30

En komplex utmaning som välfärdens kompetensförsörjning kan förstås inte lösas med en quick fix eller en enda åtgärd. Men det finns ett par saker som ganska snabbt kan vända utvecklingen till det bättre, skriver Pia Juhlin Åstrand.

DEBATT. Om man fortsätter göra på samma sätt sker ingen förändring. Det är en sanning som gäller både för oss som fortsätter äta chips och därför inte går ner i vikt och för alla andra som envisas med att hålla fast vid dåliga rutiner trots att de uppenbarligen inte ger önskad effekt.

Ett område som behöver ett nytänkande är välfärdens kompetensförsörjning. Men det går faktiskt att lösa den här problematiken – om vi tänker tvärtom.

Det budskap som pumpas ut i dag är huvudsakligen pessimistiskt. ”Sveriges befolkning blir allt äldre och behoven av vård och omsorg ökar. Samtidigt har vi svårt att rekrytera, många är sjukskrivna och en del väljer att sluta. Och bland de som ändå stannar kvar finns ibland bristande språkkunskaper vilket försämrar kvaliteten gentemot äldre, sjuka och andra i behov av samhällets stöd. Och inte minst – vi behöver kraftigt minska användningen av hyrpersonal”.

Men inte nog med det. Den ekonomiska situationen för kommuner och regioner är svår och antagligen kommer många av dem framöver att tvingas göra besparingar samtidigt som världen befinner sig i en orolig tid.

Men vad kan vi då göra för att vända utvecklingen till något bättre när det gäller välfärdens kompetensförsörjning?

Tyvärr har jag inte, trots att jag följer debatten tämligen noga, hittat någon politiker, arbetsgivare eller facklig organisation som har kommit med nytänkande och kreativa lösningar inom det här området. Det är sorgligt så klart och det leder till oro inte bara hos mig utan hos många fler, något som kan bidra till negativa effekter för hela vårt samhälle.

En sådan här komplex utmaning kan förstås inte lösas med en quick fix eller en enda åtgärd. Men det finns ett par saker som ganska snabbt kan vända utvecklingen till det bättre. Om vi är modiga nog att testa dem.

1. Öka antalet anställda inom välfärden, ordentligt!

Okej, på kort sikt ökar personalkostnaderna men åtgärden kommer ändå att löna sig. Fler medarbetare ger mindre stress, bättre arbetsmiljö, lägre sjukskrivningstal och fler kommer att vilja stanna kvar i sin anställning. Dessutom minskar kostnaderna för inhyrd personal.

2. Nu tänker du kanske: Det går inte, det finns inga att anställa. Men då är lösningen att utveckla (eller återuppfinna) nya yrkesroller.

Att kvalificerad personal tvingas lägga allt för mycket av sin tid på rutiner, uppföljningar, riktlinjer och onödiga möten är känt sedan länge. Och minskningen av administrativ personal och lägre kvalificerade jobb har pågått sedan början på 90-talet.

Dags för omtänk alltså. En sådan här åtgärd innebär att också att tillgången på arbetskraft i välfärden ökar.

Kanske kan Louis som har en funktionsvariation men ändå är väldigt smart städa läkarens mailkorg eller Ewy som inte klarade gymnasiet börja som vårdbiträde och sedan gå vidare till andra jobb inom sektorn. Det här leder till schysstare arbetsvillkor, fler får jobb och välfärdens kompetensförsörjningsmöjligheter förbättras. Win-win-win alltså.

Utöver dessa vägval behöver också arbetsgivarna inom kommuner och regioner bli bättre på att använda den kunskap som finns inom området. Till exempel vet vi att chefer med många underställda har en svår arbetssituation samtidigt som stödet till medarbetarna blir sämre.

Detta leder till brister i arbetsmiljön och mer sjukskrivningar. Så om vi ger cheferna ett starkare administrativt stöd och färre underställa skapas nya förutsättningar för välfärdens kompetensförsörjning.


Pia Juhlin Åstrand, arbetslivskonsult på Korta jobb med mer än 30 års erfarenhet från såväl fackligt arbete som ledande positioner i företag och offentlig sektor


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln