"Vem är du att säga att jag inte är fri?"

Det blev en hetsig debatt om S-löftet om en tredje pappamånad i dagens "20 minuter". S-kvinnornas ordförande Carina Ohlsson anklagade Ebba Busch (KD) för blunda för strukturer som orsak till män och kvinnors jämställda uttag av föräldraledighet.

– Vem är du att säga att jag inte är fri nog att ta egna beslut om min familj, röt Ebba Busch tillbaka.

I går flaggade socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att partiet kommer att införa en tredje pappamånad under nästa mandatperiod om det blir maktskifte. Syftet är att öka jämställdheten mellan män och kvinnor. I dagens "20 minuter" i Aftonbladets tält i Almedalen möttes S-kvinnornas ordförande Carina Ohlsson och kristdemokratiska kommunalrådet Ebba Busch i en hård debatt.

Enligt Carina Ohlsson är förslaget en viktig jämställdhetsreform som hennes förbund har kämpat för i många år.

– Det är för barnens skull, för deras möjligheter att lära känna båda sina föräldrar. Och vi vet att ett ojämställt uttag av föräldraledighet leder till att kvinnor får lägre löner och lägre pensioner. Samtidigt som männen får högre lön, sa hon.

”Varken pappa Löfven eller pappa Hägglund ska bestämma”

Ebba Busch vände sig starkt emot att politiker ska gå in och bestämma hur enskilda familjer ska dela upp föräldraledigheten.

– Jag hoppas få möjlighet att bli förälder och då hoppas jag att jag blir respekterad som kvinna för det valet jag gör. Varken pappa Löfven eller pappa Hägglund ska bestämma hur jag ska ta ut föräldraledighet, det ska vi göra själva. Det är verklig jämställdhet, sa hon.

Gav skarp kritik

Men idén att det är individers fria val som ska styra avfärdade Carina Ohlsson som naivt.

– Det handlar inte om fria val. Vi har strukturer och normer i samhället som gör att det förväntas av mamman att ta ut mer ledighet. På grund av detta tvingas kvinnor ner i deltid, får lägre löner och pensioner. Men det vägrar Ebba Busch att se, sa hon. Men Ebba Busch menade att man inte löser problemet med ojämställdheten på arbetsmarknaden med en kvoterad föräldraförsäkring.

– Där det ju andra saker som ska till. Vi måste göra det lättare att komma tillbaka till arbetet efter förädlarledigheten, att i högre utsträckning ha pensionsgrundande poäng när man är föräldraledig, Dessutom utgör kvinnor en majoritet på universiteten i dag vilket kommer att bidra till att löneutvecklingen för kvinnor kommer att förändras, sa hon.

Men här fick hon skarp kritik av Carina Ohlsson.

– Kvinnorna har varit mer välutbildade än män sedan 80-talet och det har inte lett till högre kvinnolöner, sa hon.