’Domen’ mot Selma ger en orättvis bild

Debattörerna: Är Selmas saga verkligen ojämställd? På grund av pratet?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-12-20

Är Selmas saga verkligen ojämställd? Om Gendertimer använt sitt tidtagarur till att klocka ”bildtid” hade deras resultat sett annorlunda ut. Tävlar vi i närbilder vinner Selma/”tjejerna” stort, skriver Helena Larsson,  Per Simonsson och Stefan Roos.

DEBATT. Nu har vi fått ”domen”. Årets julkalender är alltså ojämställd, och ”killarna hörs mer än tjejerna”.

Det är konsultföretaget Gendertimer som har suttit med tidtagaruret och klockat Selmas saga. Fast bara de tolv första avsnitten. Företaget framhåller att castingens könsfördelning är jämn, men ”killarna” pratar alltså mer.

Vi som ligger bakom kalendern har inte fått komma till tals, trots att domen fallit så hård. Hur kom det sig att det blev så här?

Selmas saga är en berättelse om ett radarpar, ett ”odd-couple”. Det är Selma och Efraim, som tillsammans står för 90 procent av alla repliker eller ”taltid”.

Selma är huvudperson och spelas av en åtta-årig skådespelerska. Hon var med på 60 av 63 inspelningsdagar. Det är mycket för ett barn. För att göra inspelningen möjlig, så tvingades vi ge betydligt fler repliker till den vuxne skådespelaren Johan Ulveson. Vi tycker att Selmas och Efraims relation blev väldigt fin. Men den vuxne fick mest ”taltid”.

Och det räckte för att Selmas saga ska hamna på en svart lista.

Men är Selmas saga verkligen ojämställd? På grund av pratet? Det här är inte radioteater. Film är ett visuellt medium där man berättar med bilder. Skulle Gendertimer ha använt sitt tidtagarur till att klocka ”bildtid” hade resultatet sett annorlunda ut. Tävlar vi i närbilder vinner Selma/”tjejerna” stort.

Agerande sker inte bara med repliker.

Är det verkligen så här onyanserat vi vill att något så viktigt som arbetet för jämställdhet ska presenteras i media?

Riskerar det inte att snarare ge kampen ett löjes skimmer? Att göra något jätteviktigt till nonsens?


Helena Larsson, producent
Per Simonsson, manusförfattare och regissör
Stefan Roos, manusförfattare och regissör


Vill du hänga med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln