Du är ohederlig eller okunnig, Skyttedal

Replik från S om EU:s strategi för att öppna nya gruvor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-09-22

Är KD intresserade av att på riktigt delta i arbetet med att forma en långsiktig gruvpolitik i Sverige och Europa bör de ha bättre grund för sina påståenden.  Replik från Erik Bergkvist, Socialdemokraterna.

REPLIK. Sara Skyttedals påstående om att dialogprincipen FPIC innebär döden för svensk gruvdrift bör placeras under kategorin ohederligt eller bara djupt okunnigt.

Det är fult att skrämmas, Sara Skyttedal. Vi socialdemokrater står för en ansvarstagande mineralutvinning som gynnar långsiktig regional utveckling.

 

Vi röstade förra veckan, tillsammans med en majoritet i Europaparlamentet, för att lyfta FPIC som en vägledning i EU:s nya strategi för kritiska råvaror. FPIC, eller principen om fritt och informerat förhandssamtycke används för att säkra att alla parter involveras och har nog med resurser att medverka i processer som påverkar dem.

Detta innebär ingen ny lagstiftning, utan ger råd om hur dessa typer av processer bör behandlas. Det är inte heller någon vetorätt för urfolk, vilket även EMRIP (FN:s expertmekanism för urfolksrätt) är tydliga med.

Skyttedal får gärna presentera belägg för varför EU plötsligt skulle göra en helt ny tolkning av en sedan decennier tillbaka etablerad princip.

 

Bland de modeller som finns i dag bidrar FPIC med de mest konkreta riktlinjerna kring hur exploateringsprocesser bör gå till och i vilken anda ärenden bör avgöras. Dialogen ska ske innan besluten tas, utan påtryckningar och med tillräckliga resurser för alla parter att delta på likvärdiga villkor.

Principen är etablerad standard inom globala samarbetsorgan och det internationella finansiella systemet. Inga seriösa internationella eller svenska banker skulle finansiera projekt som inte följer FPIC.

Förhoppningsvis vill inte KD att svenska gruvor ska hålla sämre standard.

 

Vi välkomnar EU:s strategi för kritiska råvaror. Europa måste minska sitt importberoende från exempelvis Kina, både för att trygga tillgången till de tekniker som driver den gröna omställningen och att se till att det vi använder utvinns på ett ansvarsfullt sätt.

FPIC är ett verktyg för att uppfylla båda syften, genom att mer rättvisa förfaranden leder till mer välunderbyggda beslut. Det ger snabbare förlopp då färre projekt fastnar i domstol och på byråkratiska hinder.

Gör vi rätt från början kan vi alltså både öppna för god regional utveckling och minimera risken för konflikter vid ny utvinning. Exempelvis Kanada har goda erfarenheter av detta, där principen är en självklar och integrerad del av varje process.

 

Framtidens mineralstrategi är för viktig för att baseras på vilda spekulationer och fiktiva scenarion.

Är KD intresserade av att på riktigt delta i arbetet med att forma en långsiktig gruvpolitik i Sverige och Europa bör de ha bättre grund för sina påståenden.


Erik Bergkvist, Europaparlamentariker (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.