S ljuger – och sviker Sveriges löntagare

SD: Er tid som landets arbetarparti är över

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ardalan Shekarabi påstår att Sverigedemokraterna skulle vilja avskaffa skyddsombuden, vilket är direkt felaktigt och en medveten lögn, skriver Jimmie Åkesson och Magnus Persson.
Foto: PONTUS ORRE (Montage)
Ardalan Shekarabi påstår att Sverigedemokraterna skulle vilja avskaffa skyddsombuden, vilket är direkt felaktigt och en medveten lögn, skriver Jimmie Åkesson och Magnus Persson.

DEBATT. Tidigare i veckan gick den socialdemokratiska ministern Ardalan Shekarabi till angrepp i sociala medier mot Sverigedemokraternas förslag om att låta personer utan koppling till Socialdemokraterna väljas till skyddsombud.

Det är typiskt, klassiska översittarfasoner från Socialdemokraternas toppskikt, där man visar en rent ut sagt föraktfull inställning gentemot Sveriges löntagare. I inlägget hävdar Shekarabi att Sverigedemokraterna skulle vilja avskaffa skyddsombuden, vilket är direkt felaktigt och en medveten lögn från ministerns sida.

Sverigedemokraterna har varken föreslagit eller har för avsikt att avskaffa skyddsombuden. Tvärtom så vill vi stärka och effektivisera deras arbete. Det vi däremot vill förhindra är att skyddsombuden skall tvingas förhålla sig till Socialdemokraternas partilinje i sitt arbete.

Avståndet mellan Socialdemokraterna och fackens toppskikt är i många fall obefintligt. Som exempel sitter Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO, även i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Han har således bland annat varit direkt delaktig i Januariöverenskommelsen – vilket inkluderar bl a ett borttagande av värnskatten samt utökade undantag i LAS.

Detta är dock något som pamparna inom LO inte tycks vilja kännas vid eller prata om.

Det finns flera exempel på vad fackens uppenbara politisering har lett till. Flera fackföreningar har som uttalad policy att aktiva Sverigedemokrater inte är välkomna, och så sent som förra året tvingades en Kristdemokrat bort från sina LO-uppdrag på grund av dennes politiska åsikter.

Budskapet tycks således vara att om du inte står bakom det Socialdemokratiska partiet kan du inte heller vara facklig representant.

I tider då allt fler fackligt anslutna flyr Socialdemokraterna och då knappt en tredjedel av LO:s medlemmar röstar på dem är det inte konstigt att man nu känner sig hotade. Sverigedemokraternas uppfattning är dock att det inte är skyddsombudens uppgift att agera politiska kommissarier åt Socialdemokraterna, utan snarare att kunna vara ledande i arbetet att säkerställa en god och trygg miljö på landets arbetsplatser.

Det är både cyniskt och lågt av (S) att vilja använda en så för arbetsplatserna viktig roll för att gynna sina egna partipolitiska intressen.

Vår utgångspunkt är snarare att värna alla löntagare i Sverige – inte bara de som röstar på Socialdemokraterna.

När dödsolyckor på arbetsplatser ökar behöver vi fokusera på arbetsmiljön, och inte på skyddsombudens politiska hemvist. Man ska ha rätt till en god och säker arbetsmiljö även om man röstar på något annat parti.

Sverigedemokraternas förslag är därför enkelt: anställda bör ha mer makt att välja vilka som företräder deras egna intressen. Av detta skäl vill vi att de regionala skyddsombuden ska ligga inom Arbetsmiljöverkets regi, där fokus ligger på just arbetsmiljön.

Vi anslår också över 200 miljoner mer till Arbetsmiljöverket de kommande åren än vad regeringen gör, för att de skall få ytterligare utrymme att utveckla sin verksamhet och verka för en bättre arbetsmiljö i hela landet.

Ardalan Shekarabis uppenbara lögner intygar bara om att socialdemokratins tid som Sveriges arbetarparti är förbi med råge.

När Sverigedemokraterna föreslog utökad preskriptionstid för arbetsmiljöbrott var det Socialdemokraterna som sade nej – detta trots att förslaget hade stöd av LO.

Mönstret man kan urskilja ur allt sammantaget tycks vara att Socialdemokraterna hellre fokuserar på partipolitiska spel och att stänga ute sina politiska motståndare, än att faktiskt arbeta för löntagarnas bästa.
Eftersom (S) bevisligen inte längre har svenska arbetare i åtanke är Sverigedemokraterna mer än beredda att axla rollen som det nya arbetarpartiet. Löntagarnas trygghet och välmående måste komma i första hand.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Magnus Persson, arbetsmiljöpolitisk talesperson och byggnadsarbetare (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE