Skulle du skrika ”hora” efter en tjej på gatan?

I lördags satt jag i panelen på ett seminarium på temat ”Vem äger internet”, om jämställdhet på nätet och om vem som gör vad och hur.

Ett av ämnena som dök upp var hur den anonymitet som får folk att bli extra otrevliga på nätet kan slå extra hårt mot kvinnor, som ofta får ta emot både hårdare kritik och sexistiska påhopp av olika slag. Nästan alla närvarande hade flera exempel på saker de själva eller vänner hade råkat ut för.

Jag hade inte kunnat hitta på det här bättre själv. När jag kom hem hade jag fått följande bloggkommentar:

”Kan du inte visa fittan lite i stället för att gnälla??”

Exakt hur dessa två saker skulle utesluta varandra framgick inte riktigt.

Det var väldigt svårt att ta kommentars­muppen på allvar och bli ledsen eller illa berörd. Just då var det faktiskt till och med lite roligt. Men det är ganska ofta som det inte är roligt alls.

När det är svårt att värja sig mot att bli kallad fet, ful, hora, helt jävla urblåst, eller få höra att man behöver bli knullad eller förtjänar att bli våldtagen. Allt det som sköljer över kvinnor och unga tjejer på internet med förnedrande regelbundenhet.

Att mitt jobb bland annat innebär att hålla koll på kommentarsfälten på Aftonbladet gör att min tro på mänskligheten mellan varven vacklar rejält.

Jo men det är ju bara massa puckon, ­säger ni kanske. Mjä. Både i bloggar och på tidningens hemsida kan man se på mejladresser att det ganska ofta är folk som sitter på jobbet på myndigheter eller stora företag och skriver. De skulle inte hojta fula ord till folk på gatan eller på en fest, men de har inga betänkligheter om att häva ur sig fula ord och otrevligheter i mängder över internet.

Som sagt, det är inte bara kvinnor som får ta emot den anonyma skiten. Den verkar vara rättvist sprutlackerande över allt och alla. Men tonen mot kvinnor blir ofta extra hård och gärna sexualiserad; det finns så många fler vinklar och ­vapen att ta till då.

Många kvinnor väljer att vara anonyma, att använda neutrala eller manliga användarnamn på forum och bloggar, för att få vara i fred. Vissa som spelar onlinespel där man kan kommunicera direkt via mikrofoner väljer bort det för att inte avslöjas – för att slippa få erbjudanden om spelprylar mot nakenbilder, eller få höra att de inte har något att göra i spelet och borde dra åt helvete.

Andra får tillbringa mycket tid med att rensa eller ignorera otrevligheter, hot och trakasserier. Och även om kvinnor utgör en stor del av det svenska bloggandet och nätkommunicerandet så är det många som drar sig för att sticka ut hakan, eller ge sig in i vissa ämnen, för de ser vad som händer.

Och då kommer vi tillbaka till vem som äger internet – det handlar inte bara om hur många som bloggar, utan vad de bloggar om och hur de tillåts göra det.

Det finns en seriestripp på nätet som går ut på att en robotröst ska läsa upp kommentarer högt innan man får publicera dem, så man får höra hur de faktiskt låter. Det är inte utan att det är en funktion jag önskar att jag kunde tvinga på folk.

Följ ämnen i artikeln