Därför behöver vi inga köttfria dagar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2012-02-08 | Publicerad 2012-02-07

Debattören: Allt miljövänstern kommer med är fler förbud

Allt fler kommuner och landsting hakar nu på trenden att införa köttfria dagar under förevändningen att det behövs för att sänka klimatutsläppen. Det kan dock diskuteras om detta är en framkomlig väg att gå. Exempel där politiker har prövat att bestämma vad människor ska äta visar nämligen att matsvinnet ökar, varmed klimatnyttan får anses tveksam. Men det är också en farlig väg att gå, för ytterst ställer det frågan om gränsen för politiskt klåfingeri på sin spets.

Det råder ingen tvekan om att köttproduktionen bidrar till klimatutsläppen. Det gör också i princip allting vi gör varje dag. Några av våra största klimatbovar är energiproduktion och transporter. Men det är ingen - eller i vart fall väldigt få - som tycker att vi bör införa varmvattenfria tisdagar, uppvärmningsfria onsdagar eller transportfria torsdagar. Istället satsar vi på att ställa om dessa områden så att de minskar sin klimatpåverkan. På samma sätt är det med vår mat. För att lösa problemen kan vi nämligen lika gärna satsa på mer klimatvänligt kött. Och det finns faktiskt många saker som kan göras för att minska köttets klimatpåverkan på både lång och kort sikt.

Men miljövänsters svar på klimatutmaningen ekar på de flesta områden lika entonigt: Mer förbud och pålagor. Det verkar inte finnas någon hejd på vilka områden i vårt privatliv som dessa företrädare anser sig ha rätten att gå in och reglera. Min inställning till klimatpolitiken är istället att vi inte ska ändra på det vi gör, utan hur vi gör det. Det handlar inte om att vi ska dra i nödbromsen och sluta leva och utvecklas. Tvärtom. Lösningarna måste vi söka i teknikutveckling och entreprenörers uppfinningsrikedom.

Politiken ska bidra till att göra det lättare att sänka sina klimatutsläpp och se till att utvecklingen av klimatsmarta alternativ går framåt. Vi ska dock akta oss noga för förbud och pekpinnar långt in i den privata sfären. Vår uppgift är inte och ska aldrig vara att uppfostra människor. Att bestämma att våra gamla, sjuka och barn inte ska få äta kött inom den offentliga servicen är ett typexempel på när politiken inte vet sina gränser. Självklart är det okej att avstå från kött av vilken anledning man än vill. Men låt för allt i världen människor själva bestämma vad de ska äta.

Per Ankersjö (C)

 Stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad

Följ ämnen i artikeln