Nya riktlinjer inte nog mot oskuldskontroller

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-10-07

Rinkeby-politiker (M): Bara landstinget kan inte förändra en sunkig kvinnosyn

Benjamin Dousa, politiker (M) i Rinkeby-Kista.

DEBATT. I går (6/10) visades ett inslag i ”Kalla Fakta” där det framgick att kontroller för att säkerställa unga tjejers oskuld genomförs på flera platser i Sverige. En läkare i Rinkeby påstod sig ha gjort oskuldskontroller flera gånger förut och hänvisar till att hon förstod traditionerna.

Det är helt oacceptabelt och förhoppningsvis återkallas läkarlegitimationen, rättsväsendet kopplas in och landstingen börjar jobba mer ingående med problematiken. Men det är viktigt att förstå att när de dolda kamerorna slutat rulla så består samma sunkiga syn på kvinnor i alltför många förorter.

Det är glädjande att sju av Stockholms Läns Landstings sjukvårdstalespersoner i ett pressmeddelande fördömde händelserna. Sjukvården söker man sig till när man mår dåligt och måste därför vara en plats fritt från förtryck och tvång. Om inte de mest elementära delarna i vårt samhälle klarar av att vara fristäder, var ska den som flyr då söka sig? Har man väl flytt till Sverige ska man inte behöva fly en gång till.

Oskuldskontrollerna visar på det förhållningssätt till kvinnor som finns i många förorter där tjejer ska vara oskulder för killarnas skull. Sveriges regering kallar sig feministisk men engagerar sig bara för att kvotera in ytterligare miljonärer i börsbolagsstyrelser. Samtidigt får inte alla av mina kvinnliga grannar köra bil av sina män, klä sig hur de vill, bada i offentliga badhus eller gifta sig med den de älskar.

Sverige har historiskt varit pionjärer när det kommer till likabehandling. Här spelar hockeylag med pridemönster och kvinnor blir partiledare. Det finns ingen naturlag som säger att det geografiska området Sverige för alltid ska förbli det öppna samhället vi är idag. Precis som generationer innan min har mobiliserat för kvinnors rösträtt måste nu min generation samla stöd för fria värderingar i alla stadsdelar.

De viktigaste slagen kommer ske utanför politikernas sammanträden, men helt kan inte politiken friskriva sig. Först och främst borde offentliga bidrag, på alla nivåer, till religiösa samfund ses över. Om en enda skattekrona ska gå till deras verksamhet ska de uppvisa att de följer värderingar om allas lika värde. Bevisbördan ska ligga på organisationen eftersom det är andra människors pengar de får.

Även om moderater sagt det många gånger innan så tåls det att upprepas: ett jobb är mer än pengar den 25:e varje månad. Jobbet leder till självständighet och självkänsla. På arbetsplatsen blandas kulturer och religioner. Det utanförskap som nu växt fram isolerar framför allt utrikes födda från resten av samhället. I det nya utanförskapet frodas extremism och föråldrade tankesätt.

För att bli av med oskuldskontroller räcker det inte med nya riktlinjer från landstingen, för kontrollerna kommer fortsätta i det dolda. Pappor behöver kvinnliga chefer, mammor komma i arbete och flickor samma egenmakt som pojkar. För att nå dit måste feminismen breddas för att nå även våra förorter och de mest utsatta i vårt samhälle.

Benjamin Dousa

Vice stadsdelsnämndsordförande (M) i Rinkeby-Kista