VINNARE ELLER VINARE

Publicerad 2014-08-20

Ett glas alkohol innehåller 12 gram alkohol. Det motsvarar ett litet vinglas eller en stor folköl. Efter två glas kan du märka negativa effekter som till exempel att ditt minne blir sämre.

Blev det ett par drinkar för mycket i går? Och där står träningsdojjorna och blänger. Kroppen känns ju redan som ett slagfält …

Vad är det egentligen som händer med oss om vi kombinerar alkohol och träning? Wellness vet.

Ett glas vin till middagen och sen iväg till gymmet. Är det okej? Ibland kanske det till och med känns mer än okej, det går som en dans på passet eftersom du fått lite extra energi av alkoholen. Frågan är ändå vad som händer med kroppen när du dricker och tränar. Och finns det risker med att ge sig ut i joggingspåret dagen efter en partykväll?

– Det är inte farligt att dricka normala doser, alltså två till tre glas, alkohol om du tränar på motionsnivå. Hur kroppen reagerar handlar ju såklart om hur mycket du dricker, vad du tränar och vad du vill uppnå. Och en sak kan vi konstatera: det är definitivt bättre att dricka alkohol ibland och träna än att inte träna alls, säger Mikael Mattsson, lektor vid Gymnastik & idrottshögskolan och som forskar kring hur vi får ut mest av vår träning.

Styrketräning

Det har visat sig, genom flera studier, att alkoholens negativa effekter syns tydligare vid styrketräning än vid konditionsträning. Möjligheten att bygga muskler blir sämre i flera dagar efter att du druckit.

Vid ett försök fick testpersoner genomgå ett hårt pass som gav träningsvärk i flera dagar. De som hade druckit alkohol kvällen före återhämtade sig betydligt långsammare än de som inte druckit, och de var långt ifrån återhämtade 60 timmar efter att passet avslutats. Själva musklerna blir inte skadade vid måttlig alkoholkonsumtion, men däremot försämras kraften och styrkan eftersom nervsystemet inte kan aktivera muskeln på samma sätt.

– Vill man ha optimalt resultat av sin styrketräning ska man inte dricka alkohol helt enkelt, säger Mikael Mattsson.

Om du dricker ordentligt (1,5 gram alkohol per kilo kroppsvikt) under en kväll minskar nivåerna av testosteron och andra tillväxthormoner med ungefär 25 procent dagen efter. Ju mer du druckit desto mer minskar tillväxthormonerna, och dricker du flera dagar i rad minskar de ytterligare.

Konditionsträning

Alkoholen påverkar dig inte lika negativt om det är uthållighetssporter du ägnar dig åt, upp till fyra glas dagen före löprundan är inget problem. Prestationen påverkas bara minimalt och om du är vanlig motionär märker du troligen inte av det.

– Men det kan vara skillnaden mellan fiasko och succé för en elitidrottare. Det kan få stora konsekvenser om du tränar på tävlingsnivå. Har du druckit alkohol kan du halka ner från en första plats till en tionde, säger Mikael Mattson.

Det är alltså en god idé att inte korka upp kvällen innan du ska köra ett långt tävlingslopp.

– Däremot påverkas varken kroppens förmåga att ge musklerna syre eller ditt hjärta. Energidrycker och framför allt sömnbrist påverkar hjärtat mer negativt än alkoholintag, säger Mikael Mattsson.

Reaktionsförmågan

När du är på fjällsemester finns det all anledning att ta det lite piano med after skin. Risken att du ska bryta benen av dig ökar nämligen efter att du partajat.

– Alkoholen påverkar balansen, reaktionsförmågan och koordinationen både dagen efter och dagen efter det, säger Mikael Mattsson.

En studie som gjorts kring idrottsstudenters alkoholvanor visade att om studenterna drack inom sex timmar före fysisk aktivitet ökade risken för skador avsevärt.

– Man missbedömer lätt läget när både reaktionsförmågan och koordinationen är nedsatt och därför blir man sämre på alla lagsporter. 

Hoppa över drinkarna kvällen före fotbollen om du inte vill göra självmål, med andra ord.

Ursäkta, vad har du i den där flaskan egentligen?

Visste du att…

…i början av 1900-talet och fram till andra världskriget använde man rödvin som sportdryck, under cykeltävlingar hällde man helt enkelt utspätt rödtjut i flaskorna.

…det finns studier som visar att de som aldrig dricker alkohol över huvud taget har en förhöjd sjuklighet och dödlighet om man jämför med dem som har en måttlig konsumtion.

…forskning visar att idrotten inte är en garanti för att vi dricker mindre eller att ungdomar gör alkoholdebut senare. Det är skillnad på idrotter, men inom explosiva styrkebetonade idrotter, som till exempel tyngdlyftning, dricker idrottarna mer än i konditionskrävande sporter som till exempel orientering.

Följ ämnen i artikeln