Red ut TRASSLET

Publicerad 2014-11-26

Vem är jag? Vad är meningen med livet?

Vi har alla varit där, intrasslade i de STORA frågorna utan att hitta vägen ut.

Gör som alla kloka människor gjort i tusentals år – vänd dig till filosofin! Nu kan du till och med boka tid hos filosofen i stället för psykologen.

Tulsa Jansson. 
 Foto: BJÖRN JANSSON

Du kanske känner dig sviken av en kompis och börjar grubbla på vad det egentligen innebär att vara en god vän, eller funderar på att bli vegan för att du vill skona djuren och miljön. Du har frågor kring moral, eller mer existentiella funderingar som varför vi finns och vad vi ska göra med det här livet.

– Livet suger ibland och då behöver man samtala om de stora frågorna utan att fokusera på sig själv och utan att få diagnosticerat vad det eventuellt är för fel på en. Att fundera över livet är en sund reaktion, att ha tvivel är inte bara dåligt, säger Tulsa Jansson, som är filosofisk praktiker och har skrivit boken ”Du har svaren! Filosofi till vardags”.

Hon är också ordförande i sällskapet för filosofisk praxis som bland annat leder workshops på skolor, sjukhus, företag och fängelser. Filosoferna i sällskapet tar även emot människor som behöver samtala kring existentiella frågor.

– Inom praktisk filosofi tror vi att de flesta människor bär svaren inom sig. Alla har makt att förstå sig själva och hitta meningen med sitt liv. 

Ingen quick-fix

Att ställa de rätta frågorna kan vara en bra början.

– När vi tar emot människor för samtal ställer vi frågor till dem utan att ha en färdig bild om vart vi ska. Det är upp till gästen att själv formulera sitt dilemma och sitt mål.

Att tala med en filosof är långt ifrån en quick-fix.

– Visst är det skönt att någon säger åt en vad man ska göra och hur man ska tänka. Men jag menar att det är ett övergrepp på en persons intellekt och integritet. Alla människor har förmåga att lösa sina egna dilemman.

Kanske lever du i en relation men har träffat någon som du är attraherad av och förälskad i. Du vill inte lämna din partner, men du vill heller inte vara utan den fantastiska känslan som den nya personen ger dig. Hur löser du detta dilemma? En filosof skulle kunna hjälpa dig genom att ställa frågor som svarar på om du kan rättfärdiga otrohet. Om du inte kan rättfärdiga det enligt din egen moral är det bäst att låta bli. Men kanske landar du i insikten om att det yttersta värdet för dig är att hänge dig och njuta, att känna korta lyckorus.

– Att samtala med en filosof handlar inte om att sträva efter att bli ett moraliskt föredöme. Kommer du fram till att det är rätt för dig att vänstra måste du i så fall ställa dig frågan om du är beredd på konsekvenserna.

Våga vrida tanken

Tillsammans med filosofen får man hjälp att logiskt ifrågasätta sina egna värderingar.

– Att gå in i ett filosofiskt samtal kräver att man tar sig själv och den man talar med på allvar, att man är nyfiken och ödmjuk. Det är viktigare än att man har kunskap om filosofi och logik. Viktigast är att man är modig nog att vända och vrida på sina tankar.

FILOSOFENS UNIVERSALTIPS:

”Du har svaren! Filosofi till vardags” av Tulsa Jansson, 216 kronor, Bokus.com.

När du är förvirrad och har tappat fotfästet, tänk så här:

Vad vill jag? Varför vill jag det? Hur kan jag rättfärdiga att jag vill det?

Du kanske väljer mellan ett yrke som är tryggt och välbetalt och ett som innebär frihet men låg lön. Vad värderar du högst? Varför värderar du som du gör och var-

ifrån kommer dina ideal?

HAR DU ETT DILEMMA?  TÄNK SÅ HÄR:

Använd logik! Stoppa tankeloopar genom att strukturera dem. Skriv ner dem på ett papper eller tala med en person som du får motstånd av. Formulera ditt dilemma som en debattartikel. Till exempel: ”Jag är inte lycklig i min relation. Det är värdefullt att vara lycklig. Alltså måste jag skilja mig.” Fundera över om du kan ge några motargument mot ditt resonemang!

Bena ut! Är dina antaganden om världen egentligen frågor, kommentarer eller argument? Du kanske är övertygad om att det är fel att skilja sig när man har barn. Formulera vad det är för värderingar som leder fram till den här övertygelsen och ifrågasätt dem var och en. Kanske visar sig din övertygelse egentligen vara en fråga kring hur barnen mår.

Vems ideal lever du efter? Lever du efter dina egna idéer om ett bra liv eller följer du en norm? Man tar till sig ideal på ett omedvetet plan – från vänner, mamma, filmer eller föreningen man är med i. Analysera varifrån din uppfattning om ett bra liv kommer!

Bolla idéer

Finns det något filosofiskt kafé i närheten av dig? Eller en filosof som du kan bolla dina tankar med? Eller vill du få boktips om du vill filosofera på egen hand? Kolla in filosofernas hemsida:

Filosofiskpraxis.org

Psst!

Den 21 november infaller Världsfilosofidagen, med bland annat en filosofifestival i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln