Tonårsflickor drabbas oftast av sömnproblem

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-21

Tre gånger större risk än pojkar

Hjärnforskare Mats Fredrikson är övertygad om att sömnproblemen ökar - i hela världen.

Män är från Mars och kvinnor är från Venus. Det har allmänt känt. Och tydligen är mäns och kvinnors förhållade och faktiska relation till sömn också vitt skilda. I varje fall om vi talar med Sömnklubbs hjärnforskare Mats Fredrikson, som har sin bas på Karolinska Institutet i Stockholm.
— Vanligen menar man att kvinnor har en bättre sömnkavlitet än män, med längre sovtid, kortare insomningsperiod och längre omgångar av djupsömn. Trots det är sömnproblem vanligare hos kvinnor än män.

Vanligast bland kvinnor
Skillnaderna börjar ofta i puberteten. Då har kvinnor cirka 40 procent större risk för insomningssvårigheter än män. Speciellt uttalad är skillnaden hos tonåringar, där flickor har en trefaldigt högre risk att drabbas av sömnproblem än vad pojkar har.
— Det finns effekter av kvinnligt och manligt könshormon och reproduktiva skillnader som bidrar till att göra kvinnor mer sårbara. Sådant som samvarierar med sömnproblem, både fysiska och psykiska hälsoproblem som till exempel ”restless legs”, ångest -och depressionstillstånd är också vanligare bland kvinnor. Även kvinnors menopaus kan leda till sömnproblem så hormonomställningar är viktiga och tydliga skillnader, eftersom både pubertet och menopaus påverkar sömnen. Andra skillnader är kroppens fettlager och fysisk aktivitet, säger Mats.

Somna in - största boven

I dag har ungefär 30 procent av de svenska kvinnorna och cirka 20 procent av alla män sömnproblem. I hela Sveriges befolkning har tio procent kliniskt definierade sömnproblem, då är framför allt problem med att somna in dominerande.
— Det går inte att säkert säga om sömnskillnaderna mellan könen är medfödda eller inte. Könet är ju medfött, men inte den sociala identiteten som följer med det biologiska könet, säger Mats.

Sömnproblemen ökar
Enligt honom beror skillnaderna på samspelet mellan ärftliga och förvärvade faktorer.
— Kvinnorna har oftare ansvar för större delar av den obetalda arbetstiden i hemmet och när "24-timmars-samhället" tränger sig är det dem som drabbas först och mest.

Har det sett ut så i alla tider?
— Sömnproblem ökar – det är nog tveklöst, det gör de i hela världen. Även depression ökar och den går dessutom längre ner i åldrarna. Så eftersom sömnproblem och depression hör ihop är det inte konstigt att kvinnor drabbas i större utsträckning än män.

Marginell risk att dö i förtid
Men det finns ju även dem som har problem med att de sover för mycket.
– Både att sova för länge och för kort är associerat med en måttligt förhöjd överrisk att dö i förtid. Mekanismen är okänd. Men för att ta reda på det undersöks hjärnans funktion med nya avbildningsmetoder. Vad vi vet i dag är att det finns en ärftlighet för sömnstörningar. Och denna ärftlighet granskas genom att generna undersöks och omgivningens inverkan på hur dessa gener uttrycks och nedärvs. Hittills har resultat endast gått att härleda till och från djur. Studier visar då att det är aktiviteten i hundratals gener som styr sömnmönstren, säger Mats.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Följ ämnen i artikeln