Njurstensanfall ökar i alla åldrar

Publicerad 2012-10-04

”Är det så här jag ska dö?” tänkte Marlene, 52

Marlene De Gorter

På vårdcentralen var de säkra på att Marlene De Gorter, 52, fått influensan.

Men febern och värken vägrade ge med sig.

– Det tog fyra dagar innan de förstod att det var ett njurstensanfall.

Smärtsamma njurstensanfall blir allt vanligare. Enligt ny statistik från Socialstyrelsen har antalet som vårdats för njursten av en specialist ökat med nästan femtio procent på bara sex år och ligger nu på runt 12 400 fall per år. Det innebär att fler än en av tio kommer att drabbas någon gång i livet.

Marlene De Gorter i Sundsvall är en av dem. Hon hade ont i magen och fick hög ihållande feber en torsdag i februari.

– Det pendlade mellan 40-42 grader. Jag frös och svettades om vartannat. Täcket var helt blött, berättar hon.

Två gånger ringde hon vårdcentralen för att få hjälp, men de var övertygade om att det var influensa och rekommenderade värktabletter. Maken som varit med om njurstensanfall förut var lika säker på att de hade fel och ringde ambulans.

– Då var jag nästan borta, helt utslagen, men när de såg mig i sovrummet sa de också att det var influensa och åkte därifrån, säger hon och menar att det nästan var det värsta.

Känslan av maktlöshet. Att inte bli trodd.

– Är det så här jag ska dö? tänkte jag.

Njursten består av saltkristaller som bildas i njurarna. De flesta följer med ut ur kroppen när vi kissar, men en del blir så stora att de fastnar i njurarna eller urinledarna. Dels riskerar de rispa hål i urinledarna, dels stoppar de upp urinen vilket leder till smärtsamma njurstensanfall med hög feber och ibland blod i urinen.

På måndagen ringde en svårt plågad Marlene än en gång till vårdcentralen och vädjade om att få blir undersökt. Hon fick en tid dagen därpå.

– Då blev det plötsligt full fart. De satte dropp och kollade allting. Först trodde de att jag hade lunginflammation, sedan urinvägsinfektion innan de insåg att det var njursten och gav mig medicin, säger Marlene.

Stenarna hade vid det laget blivit så stora att alla inte kunde komma ut den naturliga vägen, varför hon skickades på stötvågsbehandling, ”stenkrossen”, som smulade sönder den största. I ett slag blev Marlene så bra att hon kunde åka hem igen.

– Nu mår jag helt bra och har inte känt av något mer, men jag tänker ju mer på vad jag äter och dricker, säger hon väl medveten om risken för nya stenar.

Hälften av alla drabbade får flera stenar senare i livet. Enligt forskarna är det vår moderna livsstil som gör att allt fler får njursten. Övervikt och brist på motion är två viktiga förklaringar.

Överviktiga tenderar att äta mer kött vilket förändrar urinens surhet så att stenar lättare bildas. Äter man dessutom mycket salt och dricker för lite vatten blir urinen mer koncentrerad och ökar risken ytterligare. Sitter vi sedan stilla hela dagarna är det stor risk att de här stenarna fastnar i urinvägarna.

Så slipper du njursten

 Salta mindre

 Drick minst 2 liter varje dag

 Ät kött högst 2-3 gånger per vecka

 Välj vegetabiliskt fett i första hand

 Undvik choklad och nötter

 Ät mer frukt, grönsaker och fiberrik mat.

Följ ämnen i artikeln