Så blir du av med semesterstressen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-04

Känner du dig stressad inför semesterns alla besök, krav och projekt?

Det är en konst att kunna göra ingenting, men det finns några enkla knep att ta till för att göra ledigheten riktigt skön.

– Det är klokt att ha lagom höga förväntningar, säger Ingrid Björkegren, stresskonsult.

Att åka bort för mycket kan stressa på semestern.

Huset ska målas, barnen är lediga, släkten ska komma på besök och det måste bli sol. Känner du igen dig? Att ha ångest inför semesterns alla aktiviteter är ett vanligt problem i dag.

– Den bästa semestern handlar om att göra ingenting, till att börja med. För många människor blir det nervöst och stressigt, säger Torbjörn Åkerstedt, stressforskare och professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Behöver fyra veckor

För att komma ned i varv är det bäst att kunna ta fyra veckors semester.

– Man ska inte förakta en veckas ledighet men då sitter ofta rätt mycket av stressen kvar. Den första veckan på semestern går ofta till att varva ned och man börjar varva upp veckan innan man ska tillbaka till jobbet. För att en semester ska bli riktigt optimal bör man ha två veckor där i mitten.

När semestern närmar sig är vi många som blir stressade över allt som ska hinnas med under de lediga veckorna. Tiden som ska ge oss påfylld energi blir kanske en ångestframkallande period av måsten och krav.

Stora förväntningar

– Den främsta anledningen till att semestern stressar oss är att vi har så stora förväntningar på att det ska bli lyckat och mysigt. Speciellt nu när vi har vi längtat så efter en lång vinter. Förväntningarna gör oss lätt besvikna, även om det blir bra kanske det inte blir som vi har tänkt, säger Ingrid Björkegren, stresskonsult på företaget Komiform.

Kan man göra förbereda sig på något vis?

– Överdriv inte förväntningarna. Stressa inte och res inte iväg den första lediga dagen eller sista arbetskvällen. Var hemma ett par dagar och kom ned i varv först.

Åtta vanliga stressdilemman

Här är stresskonsulten Ingrid Björkegrens tips på hur du kan lösa åtta vanliga dilemman och göra semestern riktigt lyckad.

Nu ska vi hinna med alla projekt - huset ska rustas, trädgården ska fixas och sommarstugan ska målas:

– Tänk realistiskt och avgränsa perioden med jobb. Se till att projektet blir lagom stort så att man faktiskt hinner vara helt ledig från alla krav och ansvar. Ta en vecka och kör hårt med huset eller trädgården, men ta ledigt de andra veckorna.

Jag och min partner vill inte göra samma saker:

– Det beror ju på hur lång semester man har men man borde kunna ge varandra lite tid till egna aktiviteter. Försök se till att du och din partner får göra det ni vill, inom rimliga gränser. Jag tror att man blir mycket nöjdare under tiden tillsammans om man också har fått göra någonting själv.

Nu har jag massor av tid att träna, äta hälsosamt och gå ned i vikt:

– Ha lagom stora krav på att förändra din livsstil, kondition eller vikt under semestern. Det kan vara jättebra att vara ute mycket och röra på sig men det här en tid då det ska vara färre krav. Ta dagen som den kommer och gör det du har lust med. Sätt inte upp ett program eller schema, det har vi nog med på jobbet.

Jag har ingen att umgås med under semestern:

– Vänta inte på att bli inbjuden, bjud in. Kanske finns det någon bekant eller granne som också är ensam och vill tillbringa några dagar tillsammans med dig. Var lite mer aktiv och våga fråga. Via de här nya sociala medierna finns det mycket aktiviteter man kan komma till som ensam eller singel. Har man råd kanske man kan åka på en resa där andra också reser själva.

Vår relation är knackig men semestern ska bli vår nytändning:

– Jag tror att man måste släppa förväntningarna. Tillåt er att bara vara lediga tillsammans, umgås och se vad som kommer upp i fråga om problemlösning och relation. Försök att skapa så bra förutsättningar som möjligt, man kanske inte ska åka till svärföräldrarna i en vecka eller tränga i hop sig på ett obekvämt ställe som ställer andra, tuffare, krav på en än när man är hemma.

Barnen måste aktiveras och ha roligt - hela tiden

– Visst ska man se till att barnen har det trevligt men det finns ett krav på aktiviteter i dag som jag tycker är för starkt. Även små barn behöver obokad tid och inte ha ett strikt program hela tiden. En vecka på ett läger kan man säkert ha, men annars behöver även barnen bara vara lediga och ha lite tråkigt ibland.

Varenda dag är planerad, släkten drar i mig och vännerna vill hälsa på:

– Där tycker jag man måste sätta gränser och bryta mönster. Säg till släkten att i år har vi valt att åka tre veckor till det här stället, vi kommer inte hem i sommar. Gör likadant med vännerna. Känn efter vad du faktiskt vill. Ställ inte upp för att du måste, våga säga nej och ta det en annan gång. Året är ju faktiskt långt och allt behöver inte göras under sommaren.

Nu ligger jag där i hängmattan, men tänker ändå bara på allt som jag borde göra:

– Tankarna brukar dämpas efter ett tag när man varit ledig. Kroppen och hjärnan behöver några dagar för att gå ned i varv. Man kanske kan ligga i hängmattan en liten stund, börjar huvudet surra för mycket kan man göra någon liten aktivitet, ta en promenad, fixa i trädgården. Eller ring en kompis och prata av dig. Sen finns det ju olika tekniker där man kan träna på att styra sina tankar, mindfulness är en, meditation är en annan.

Följ ämnen i artikeln