Ungdomars matvanor är inte så goda

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Livsmedelsverket har kartlag ungdomars matvanor. Sötsaker, läsk och snacks är populärt att äta och står för 17 procent av den totala mängden kalorier som de unga får i sig. Arkivbild.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Livsmedelsverket har kartlag ungdomars matvanor. Sötsaker, läsk och snacks är populärt att äta och står för 17 procent av den totala mängden kalorier som de unga får i sig. Arkivbild.

De flesta ungdomar äter för lite frukt och grönt och för mycket kött och chark. Dessutom konsumeras för mycket godis, glass, kakor, snacks och läsk, enligt en nationell matvaneundersökning som Livsmedelsverket gjort.

Generellt äter ungdomar för lite frukt och grönsaker. Knappt var tionde äter de 500 gram per dag som rekommenderas för god hälsa.

Enligt undersökningen Riksmaten ungdom som Livsmedelsverket nu presenterar äter unga mer kött och chark än vad som är bra för hälsan och miljön.

Konsumtionen av sötsaker, läsk och snacks har gått ned något sedan den mätning som genomfördes 2003, men står fortfarande för 17 procent av den totala mängden kalorier som de unga får i sig.

"En del ungdomar får i sig betydligt mer än detta vilket är bekymmersamt. Godis, kakor, snacks och läsk tar plats från vanlig mat, vilket kan leda till brist på viktiga näringsämnen", säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket, enligt ett pressmeddelande.

Ungdomar med lågutbildade föräldrar äter mindre grönsaker och fisk och dricker mer läsk än ungdomar vars föräldrar har högre utbildning. Enligt undersökningen är övervikt och fetma vanligare bland de lågutbildades barn.

Fakta: Riksmaten ungdom 2016-2017

  • Drygt 3 000 barn och ungdomar deltog, i årskurs 5, årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet.

  • Drygt 200 klasser från 130 slumpmässigt utvalda skolor spridda över landet ingick i studien.

  • Ungdomarna registrerade vad de åt och drack, besvarade enkät om levandsvanor, hade på sig en aktivitetsmätare i en vecka och mätte längd och vikt.

  • Drygt 1 000 elever lämnade även blod- och urinprov

Källa: Livsmedelsverket

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN