Sov gott - håll vikten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-09-23

Allt fler svenskar lider av sömnbrist. Nu finns det forskning som visar att dålig sömn kan leda till fetma. Kropp & Hälsa berättar hur en god natts sömn kan hjälpa dig i kampen mot kalorierna.

Alla har vi någon gång legat insnurrade i täcket med väckarklockans envisa tickande som en påminnelse om morgonen som snart är här. Tankarna snurrar i huvudet och vill inte komma till ro. Sömnen kommer smygande först när det börjar ljusna utanför rullgardinen.

Medan vi sover får vårt centrala nervsystem ny näring och kroppen återställer hormonbalansen. Det är när den balansen rubbas som sömnbristen kan leda till övervikt.

Ett av de ämnen som kroppen börjar producera när den inte får sömn är

grehlin. Det bildas i magen och ökar hungerkänslan samt leder till sämre fettförbränning. Samtidigt minskar produktionen av hormonet leptin,

vilket i normala fall dämpar hungern.

Drift att äta fet mat

– Obalansen gör att vi får en drift att stoppa i oss mat med mycket fett och kolhydrater, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare vid Karolinska institutet.

En annan förklaring är att produktionen av stresshormonet kortisol ökar. Det gör att blodsockernivån höjs samtidigt som ämnesomsättningen

kommer i obalans och muskelmassan långsamt börjar brytas ner till fett. Det i sin tur leder till att blodfetthalten höjs.

Påverkar ämnesomsättningen

Ovanpå allt detta avtrubbas insulinets

förmåga att hålla kroppens blodsockernivå stadig. I en studie vid Chicago

universitet visade det sig att de försökspersoner som bara fick fyra timmars sömn per natt fick höjda blodsockernivåer. Även det påverkar kroppens ämnesomsättning negativt. Dessutom innebär det en ökad risk för diabetes.

Huvudorsaken till att den som sover dåligt riskerar att gå upp i vikt är ett ökat ätande. Sömnbrist leder alltså inte automatiskt till fetma.

– Det går att stå emot suget för den som är stark, men det bästa på sikt är att skaffa sig sunda sovvanor, säger Torbjörn Åkerstedt.

Caroline Ginner

Följ ämnen i artikeln