”Den här träningen har gett mig jättemycket”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-03

Sedan Gry Forssell fick dottern Nikki förra sommaren har löparskorna fått vila på hyllan. Men nu har hon tagit upp träningen igen och satsar på att springa tjejmilen i september.

– Jag är så peppad. Jag har aldrig sprungit en mil men det ska nog gå på bara viljan.

När fastnade du för löpning?

– Grejen är att jag hatade att springa. Det kändes bara jobbigt och tråkigt. Men för fyra år sedan gick jag till en personlig tränare som gav mig tekniktips. Då började jag köra intervaller på löpband och med dem så får man snabbt upp en hög snittpuls och man förbättrar konditionen fort. Det gjorde mig otroligt peppad. Jag kände att jag gjorde framsteg varje gång. Nu tycker jag att det är jätteroligt att springa.

Hur laddar du upp för en runda?

– Jag ser till att äta ordentligt någon timme innan så det finns energi att ta av. Om jag slarvar med maten känner jag det så himla tydligt, energin tar slut direkt.

Föredrar du asfalt eller skog?

– Skog, helt klart. Det luktar godare, är mjukare och skönare för smalbenen.

Springer du ensam eller tillsammans med andra?

– Helst ensam. Annars måste man anpassa sig efter den andra och prata.

Hur viktiga är kläderna?

– Det är ju mycket lättare att springa med bra kläder. Man får inte vara för varmt klädd för då blir det tungt. Jag brukar ha en vindjacka och byxor eller shorts beroende på väder.

Lyssnar du på musik när du springer?

– Jag lyssnar sällan på musik när jag springer. Jag vill kunna höra om det kommer en bil eller hund och jag tycker det är skönt när det är tyst, det är så mycket liv hela tiden ändå. Men det är klart att musik kan peppa en att komma i gång. Axwell gör bra house som passar att träna till.

Vilket är ditt bästa löparminne?

– Det är nog på löpbandet när jag har kört intervaller som jag har fått de här yes-upplevelserna. Jag brukar springa en stund på lågt tempo för att komma i gång, sen höjer jag hastigheten och så springer jag 45 sekunder. Sen kliver jag av och vilar 20 sekunder. Hoppar upp igen och fortsätter likadant och efter varje vila höjer jag hastigheten på bandet. Så kör jag tills jag är uppe i 15 km/tim och sen fortsätter jag genom att sänka hastigheten för varje intervall. När man har gjort intervallerna så känns det som att man kan springa på ett lägre tempo hur länge som helst. Den här typen av träning har gett mig jättemycket. n

Stärkande och billig träning

Löpning – älskad av många, fruktad av vissa. Är du en av de senare, bläddra inte förbi! Det finns flera anledningar till varför du borde snöra på dig löparskorna och ge det en chans.

Tips!

Värm upp. Gå eller lunka fram, hoppa, rulla axlarna och mjuka upp kroppen. Stretcha om du är stel.

Lösa fladdriga kläder i bomull är sköna, men inte att springa i. Satsa på funktionsmaterial som andas. Ha inte för mycket kläder på dig, om du nästan fryser i början gör inget, du kommer att svettas efter en stund.

Varva ner. Visst kan du avsluta din runda med en spurt, men ta några minuter till att få ner pulsen och stretcha.

Glöm inte vilan. Återhämtning är minst lika viktigt för att bygga upp musklerna som själva träningen. Det gör att du kommer orka mer nästa gång.

Musik kan vara peppande men var försiktig om du springer bland trafik. Sänk volymen så att du hör vad som händer runt i kring dig.

PLUS:

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Det maxar konditionen. Du behöver inte springa en mil direkt. Även efter kortare rundor på 20 minuter kommer du känna av effekten.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDet är mångsidigt. Du tränar hela kroppen, förbränner fett och jobbar med de stora muskel-grupperna. Du får ett starkt hjärta, bättre hälsa och immunförsvar.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusLöpning är en av de billigaste träningsformerna som finns. Du behöver inte köpa något gymkort eller utrustning, förutom ett par bra skor.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDet är enormt stärkande för skelettet och musklerna. Musklerna reagerar positivt redan efter första passet och starka muskler minskar risken för benskörhet.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDet är lättillgängligt. Du kan springa överallt, på semestern, i skog och i städer. Se träningen som ett utmärkt tillfälle att lära känna nya omgivningar.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDet är socialt. Spring med en vän, ni kommer att peppa varandra och det blir svårare att skolka. Ingen att träna med? Flera klubbar och träningsanläggningar har löpträning i grupp, speciellt inför lopp.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDet är enkelt att variera. Träna intervaller och varva korta och långa rundor olika dagar eftersom kroppen vänjer sig vid en viss ansträngning. Spring i skogen, i sand, hitta tuffa backar och hoppa över bänkar.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDu kan träna när du har tid. Du är inte styrd av öppettider eller andra människor.

MINUS:

Skaderisken är ganska hög eftersom löpning sliter på leder, senor och muskler. Varje löpsteg belastar benen med en kraft som motsvarar 15–20 gånger din kroppsvikt. Att bara löpträna ökar risken för överbelastning. Variera med annan träning och kör benstyrka för att undvika skador.

Löpning passar många, men inte alla. Har du redan problem med knän eller höfter kan du kanske aldrig bli en löpare. Börja lugnt och testa dig fram, men pressa dig inte om du känner smärta.

Kvinnor som tränar långdistanslöpning löper stor risk att drabbas av järnbrist och blodbrist.

– Löpare slår sönder de röda blodkropparna vid själva stegisättningen och i stort sett alla elittjejer som jag har kontakt med har eller har haft järn- eller blodbrist, säger Peter Holgersson, en av Svenska friidrottsförbundets långlöpartränare till marathon.se.

Följ ämnen i artikeln