”Cykling är mycket mildare mot kroppen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-03

Elisabet Höglund har vunnit flera SM-guld i cykling. Nu trampar hon minst nio mil i veckan och varvar mellan racercykel och mountainbike.

– Jag försöker cykla tre till fyra gånger i veckan och då blir det väl tre mil per gång. Jag har ju tävlat en gång i tiden, men nu cyklar jag bara för att jag ska må bra och för att jag ska känna att jag inte försoffas. Jag ställer aldrig upp på några tävlingar eller kör några motionslopp. Jag tävlar inte ens mot mig själv längre. Det är bara för att jag ska må bra, känna att jag kan ta ut mig och få frisk luft.

Vad tycker du är bra med cykling?

– Jag har provat flera motionsformer, löpning och skidor. Nu tycker jag att skidor är den ultimata motionsformen men man kan ju inte åka skidor under sommaren. Näst intill kommer cykling. Det är, jämfört med löpning, mycket mildare för kroppen. Man skadar sig inte och man påfrestar inte lederna lika mycket. Det finns egentligen ingen del av kroppen som skadas av cykling, om man inte ramlar omkull förstås.

Föredrar du asfalt eller terräng?

– Det går upp och ner det där. Jag har kört mountainbike i många år, men förra året köpte jag en racercykel. Den är väldigt skön och det går fort. Men det krävs ju fint väder för racercykeln, man måste hålla sig på torra vägar. Med mountainbiken tar det längre tid att komma någon vart, men den kan man köra med fast det regnar och är lerigt.

Cyklar du helst ensam eller tillsammans med andra?

– Jag cyklar alltid ensam, jag har ingen att träna med. Men jag tycker inte att det gör någonting, det är skönt ändå. Tränar man tillsammans med andra känner man sig pressad och jag vill inte ha den pressen på mig. Jag vill köra i min egen takt.

Hur klär du dig?

– Det beror ju på vädret naturligtvis, blir det kallt måste jag ha långa cykelbyxor och flera tröjor med långa ärmar. Men är det fint blir det halvkorta cykelbyxor. Jag vill gärna ha snygga och färgglada kläder. Och det är bra för då syns man i trafiken.

Vilket är ditt bästa cykelminne?

– När jag var med i landslaget på 70-talet var vi mycket i Frankrike och körde etapplopp. Det var väldigt kul. Det roligaste var att köra Grand prix-lopp inne i småstäderna. Helst på kvällarna i ljusen från gatlyktorna. Jag placerade mig bra, det var mysig miljö och mycket folk.

Trampa loss din energi

Ser du cykeln som enbart ett transportmedel? Tänk om, det är en utmärkt motionsform och fördelarna med att cykla många.

Så kommer du igång!

Lär känna din cykel och testa dig fram tills du sitter bekvämt. Du kan få hjälp att ställa in cykeln där du köper den.

Börja med en kortare sträcka. Första gångerna kommer det att kännas i rumpan, men med tiden vänjer du dig. Ett par vadderade cykelbyxor kan lindra smärta i ändalykten.

Tänk på...

Se upp i trafiken. Tänk på trafikreglerna och håll dig på cykelbanor om det finns.

Använd skydd. Hjälm är det absolut viktigaste, men det finns även skydd för armbågar och leder.

Se till att bromsarna tar ordentligt, att lampor fungerar och att reflexer finns innan du ger dig iväg.

Tvätta cykeln ofta, smörj kedjan och kontrollera däcken så håller din träningskompis längre.

Kör spinning under vintern så håller du i gång cyklingen året om.

PLUS:

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDu får en mångsidig träning. Cyklister är kända för att få välsvarvade spiror. Låren, rumpan och vaderna jobbar mest men du kan även träna överkroppen. Hitta en backe som det tar mellan fem och tio minuter att cykla upp för. Bestig den två, tre gånger ståendes upp. Då aktiverar du även bål- och armmuskler.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDet är skonsamt för lederna. Cykling belastar knän, rygg och fotleder väldigt lite i jämförelse med löpning. Se bara till att ställa in höjden på sadeln så att pedalerna hamnar rätt. Knät ska vara lätt böjt när du trampar ner pedalen i botten.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDet räddar pumpen. Studier har visat att de som cyklar i minst en halvtimme, tre till fyra gånger i veckan, i ett lagom till högt tempo sänker både blodtrycket och kolesterolet.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusAlla kan cykla. Motståndet är lätt att variera genom att växla upp eller ner. Men du kan också köra extra hårt i uppförsbackar, hämta andan och njuta när du glider nerför. Spurta förbi vägskyltar och få en effektiv intervallträning.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDu kan lätt smyga in motion i vardagen. Du tar dig väldigt långt på kort tid och är samtidigt snäll mot miljön.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDu maxar energin. Cykling höjer energinivån i kroppen med 20 procent och motverkar trötthet med 65 procent. Det visar en studie publicerad i Psychotherapy and Psychosomatics. När du cyklar påverkas frisättningen av signalsubstansen dopamin (hjärnans belöningsämne). Du behöver inte ge järnet för att känna av effekten. De personer i studien som cyklade med låg hastighet tre gånger i veckan motverkade tröttheten bäst.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDet är enkelt och socialt. Hela familjen kan motionera tillsammans. Ta en lång tur och pausa i solen.

MINUS:

Utrustningen kostar och det finns många olika sorters cyklar att välja på beroende på underlag och distans. Men det är ändå en relativt billig träningsform i längden eftersom både cykel och hjälm håller i flera år.

Det finns en viss skaderisk. Som vid all träning kan du få ont om du går ut för hårt eller inte är förberedd. Börja lugnt och se till att ställa in cykeln.

Cykel är kanske inte det första du väljer att packa ner på semestern, den tar ju sin plats. Men det går att få med den på både flyg och tåg även om det kostar. Eller varför inte testa att göra en cykelsemester?

Följ ämnen i artikeln