Här är tre bra val för ditt påskbord

Så äter du mat under påsken som är nyttig och hälsosam

Uppdaterad 2019-04-03 | Publicerad 2015-03-24

Kalorisnål mat till påsken

Det traditionella påskbordet innehåller många goda fett- och proteinkällor. Komplettera med rikligt med grönsaker så kommer påskmaten vara riktigt hälsosam.
Om du äter dig mätt med de nyttiga och goda valen på påskbuffén, kommer suget efter chokladharen dessutom inte bli lika stort.

Bra val:

1. Lax Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller omega-3-fett, DHA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Även den fisk som kallas fet innehåller oftast bara lika mycket fett som mager köttfärs och korv.

 2. Sill är även den en fett och bra fisk, men var uppmärksam på inläggningarna. Välj den sill som ligger i lag istället för i fet sås. Var inte rädd för sill i sockerlag, om du inte tänkt dig att dricka själva lagen förstås. Sillen suger nämligen inte åt sig sockret. Proteininnehållet och den rikliga mängden omega-3 gör sillen till ett bra val.

 3. Lamm är ett magert kött som med fördel ätas oftare än bara under påsken Lammstek är en klassisk påskrätt, men det går att göra mycket på lamm som blir gott till påsk. Fördelen med en hel lammstek är att det mättar många och sköter sig själv i ugnen.

Och så några ägg…

Påsk förknippas med ägg i olika former. Och om påskägg ofta innehåller onyttigheter, är hönsägg desto nyttigare. Visste du att:

Enligt Livsmedelsverket kan de flesta äta ett ägg om dagen utan att kolesterolvärdet påverkas negativt. För människor med höga kolesterolvärden är det oftast viktigare att minska andelen mättat fett i kosten än att minska äggätandet.

Itrim

Följ ämnen i artikeln