Ta ton!

Publicerad 2015-03-13

Kraxar du som en kråka? Eller tillhör du änglakören?

Det spelar ingen roll.

Att sjunga (allra helst tillsammans) är rena hälsokicken.

1 Du får en endorfin-kick

Har du lätt för att känna dig lite moloken? Anmäl dig till en kör! Till och med ett sådant allvarligt tillstånd som klinisk depression kan lindras av körsång, har en brittisk studie visat. Just det faktum att körsång är något som du gör tillsammans med andra människor verkar vara en del av framgången. Testpersonerna hade en stark känsla av att de gjorde något meningsfullt tillsammans med andra, och en av idéerna kring resultatet är att det här med att man andas i samma takt som andra ger en stark känsla av gemenskap. Tidigare studier har visat att människor som sjunger i grupp ofta har synkade hjärtslag medan de tar ton.

2 Du blir friskare

Ett svenskt forskningsprojekt som skulle se om körsång kunde lindra så kallad nervös mage (IBS) levererade rena jackpotten. Det visade sig att det inte bara är magen som mår bättre om du sjunger för full hals. Dina celler byggs upp snabbare vilket kan motverka inflammationer, ditt immunförsvar blir bättre och ditt skelett får sig också en boost. Att sjunga är till och med ett försvar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Som att det inte är nog med goda resultat visade det sig också att mängder av oxytocin släpptes ut på grönbete i kroppen och testpersonerna blev både lugna och lyckliga.

3 Du får mer muskler

Osugen på att gå till gymmet i kväll? Gå till karaokebaren i stället! Enligt en studie gjord vid University of London ökar du syresättningen av blodet och tränar stora muskelgrupper i överkroppen när du sjunger. En bonus är att musklerna får sig en omgång även om du sitter ner! Men framför allt gör trallandet dig stark och glad och full av energi. Den regelbundna andningen som är nödvändig när du sjunger påminner om hur du andas när du gör yoga, du tränar lungorna och hjärtat. Och effekten är densamma – du blir stark och får på köpet bättre självkänsla.

Källor: Sverigesradio.se, Journal of Behavioral Medicine, Telegraph.co.uk, Heartresearch.org.uk

Viktoria Hansén

Följ ämnen i artikeln