Är du alltid hungrig? Så dämpar du din aptit

Uppdaterad 2015-12-10 | Publicerad 2015-06-16

God aptit är ett friskhetstecken. Men  det är också viktigt att veta vad som triggar din hunger och inte. Därför måste du lära dig lyssna på dina mättnadssignaler, menar Charlotte Erlanson-Albertsson aptitexpert.

Kroppen är vis. Via aptiten berättar den vad vi behöver äta och hur mycket. Men vi kan behöva lite hjälp att tyda signalerna, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.
– För många är det svårt att reglera sitt ätande bara utifrån aptiten. Ska man gå på känslan av mättnad kommer de allra flesta äta alldeles för mycket, säger hon.

”Vi behöver allsidig mat”

Signalerna som berättar för oss att vi är mätta finns längst ner i tarmen. Men modern processad mat hinner absorberas innan den når så långt ner. För att nå våra mättnadssignaler behöver vi istället äta allsidig mat som får våra magar att jobba, som grönsaker, råvaror, gröna blad och fibrer.

”Ju fler val man har, desto mer äter man”

För att känna våra mättnadssignaler behöver vi också äta långsamt, vid regelbundna tider och vid ett bord i lugn och ro. Bufféer kan därför vara svåra måltidssituationer, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
– Ju fler val man har, desto mer äter man. Man kan bli mätt på en sak men hungrig på en annan, och har man all den variationen framför sig blir det svårt. Då är det bättre att få en färdigkomponerad tallrik.

Beteenden och vanor kan vara ärftliga

Forskningen har inte kunnat konstatera att aptit är genetiskt betingat, men att beteenden och vanor kring mat kan vara ärftligt. Därför är det viktigt att föräldrar lär sina barn att äta på ett sätt där de kan känna aptit och mättnad, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Känner du igen dig? Här kan du få hjälp

Lisa Halldén

Följ ämnen i artikeln