LADDA MED KALLA

Publicerad 2014-12-16

Hon tog sina första stavtag som sjuåring, efter att farfar lockat henne till backen. Tjugo år senare har hon guldmedaljer från SM, VM och OS.

För Wellness berättar Charlotte Kalla om sina favoritpass och bjuder på tipsen som gör dig snabbast i spåret.

Text: Tove Björnlundh

 Foto: Mikael Gustavsen

Hår & makeup: Anna Frid

Namn: Charlotte Kalla.
Ålder: 27. 
Bor: Sundsvall. 
Familj: Sambo. 
Gör: Längdskidåkare. Två OS-guld, Jerring-pristagare 2008 och Årets kvinnliga idrottare 2010. Åker för klubben Piteå Elit, samt svenska längdskidslandslaget. 


”Jag vill inte ha allt för hektiska dagar, utan vill känna att jag får tid mellan träningspassen för att få återhämtning. Men också att kunna vara spontan. Det kanske inte är optimalt för min skidåkning, men det är så himla viktigt för skallen.”

Platserna till Vasaloppet tog slut på 92 sekunder. Att säga att längdskidåkning har blivit en folksport är ingen överdrift. Ordentliga vintrar har fått oss att längta efter naturen och länsa butiker på den senaste skid­utrustningen.

– Jag tror det finns något i folksjälen som vurmar för skid­åkning, det finns så mycket skidhistoria i Sverige och många framgångar i sporten, säger längdskidåkaren Charlotte Kalla.

Vad är det bästa med skidåkning för dig?

– Att få utvecklas och kämpa stenhårt mot ett mål. Att klura ut hur jag ska bli snabbare och starkare i spåret. Och så tjusningen när jag är i form och tekniken stämmer.

Exalterat berättar hon om vikten av att ta reda på vart hon ska och hur hon kommer dit, att få bryta ner och analysera varje liten detalj.

– Jag utgår ifrån vad jag vill utveckla rent tekniskt. I gymmet gör jag sådant jag inte kan göra på rullskidor eller skidor, som att kunna koppla på baksida och säte för att kunna använda det ute sen.

Toppar, myrar och vackra vyer

Väl ute är det intervallpassen som lockar mest. Gärna på blöta myrar så det blir tyngre terräng och med stavar i händerna för att träna hela kroppen.

– Det är ett slags hatkärlek. Jag vet att det kommer göra ont, men samtidigt är det under de passen som det verkligen känns som att jag utvecklar kapaciteten.

När snön lyser med sin frånvaro är det rull­skidor, styrke­träning och löpning som gäller.

– Jag älskar att springa på fjället med vackra vyer och i skog­en på små stigar. Något av det roligaste som finns är att springa efter en duktig orienterare så man får springa obanat och hitta kontrollerna.

Snabbare, längre, bättre

Men är bara tanken på att snöra på dig kängorna tung? Tänk då på 870 timmar. Det är så mycket Charlotta Kalla tränar på ett år.

– Det går inte att bara bestämma sig för att vara motiverad – det måste komma inifrån, det måste vara du som har viljan, säger hon.

Självklart är det skillnad på att elitträna och att motionera, men vi kan lära oss av proffsen. Även de kan tappa orken en regnig tisdagseftermiddag.

– Det viktigaste är att du faktiskt avsätter tid för träning. Har du svårt att komma ut så bestäm tid med en kompis, eller försök att träna på väg hem eller till jobbet.

Och hur ska man bli bättre?

– Vill du bli snabbare är tekniken din bästa quickfix – ta hjälp av någon som kan. Kapacitet tar längre tid att bygga upp, det gäller att variera distans- och intervallpass för att få både styrka och uthållighet.

Emma Wikén, Anna Haag, Ida Ingmarsdotter och Charlotte Kalla vann stafetten i Sotji.

Hon har vunnit…

OS

 Guld 2014 Stafett

 Guld 2010 10 km fristil

 Silver 2014 Skiathlon

 Silver 2014 10 km klassiskt

 Silver 2010 Sprintstafett

VM

 Guld 2011 Sprintstafett

 Silver 2011 och 2013 4 x 5 km stafett

 Silver 2013 Sprintstafett

SM

 Guld 2009, 2012 och 2014 Skiathlon

Totalt har Charlotte Kalla tagit 10 SM-guld.

SIST MEN INTE MINST

 Guld i Tour de Ski 2008

Wellness enligt Kalla

Rutiner ”För mig är det väldigt viktigt att planera och ha rutiner men också att kunna ha utrymme för att vara spontan. De dagar jag mår som bäst är när jag försöker påverka det jag kan och hitta ett lagom tempo.”

Våga säga nej ”Jag måste göra saker som jag vill och inte det som jag tror att andra tycker att jag ska tacka ja till.”

Måtta ”Måtta med allt. Både med mat och med aktiviteter. Jag är nyfiken på att lära mig saker och har en tendens att försöka hinna med så mycket som möjligt. Men jag jobbar på att lära mig säga nej.”

Så toppar du skidformen!

Satsar du på Vasan? Eller vill du bräcka polaren i elljusspåret?

Skiddrottningen Charlotte Kalla bjuder på sina bästa tips!

Psst!  Glöm inte att stretcha ut framsida lår, höftbörjare och bröstryggen.

Är det snöfritt?

Att bo på varmare breddgrader eller att vintern är ”dålig” behöver inte hindra skidträningen, det gäller bara att hitta alternativ.

Skaffa rullskidor, det är effektivt om Vasaloppet är målet. Stå och staka.

Löpning är kanon som konditionsträning.

Plocka med stavar – då tränar du hela överkropp­en.

INTERVALLER + DISTANS = TOPPFORM!

Om du har möjlighet att träna tre gånger i veckan så satsa på två pass med intervaller och ett längre distanspass.

I samband med distanspasset kan du lägga in lite allmänstyrka.

Mitt bästa tips är att variera passen så att kroppen får olika utmaningar och inte vänjer sig vid träningen.

Utgå från dina egna begränsningar men generellt så är det viktigt att ha en stabil bål så det inte blir för mycket vridningar när du åker. Träna även ben, armar och baksida rygg. Satsa på att öva upp fart och explosivitet i kroppen.

DISSA MJÖLKSYRAN

Charlotte Kallas slutspurt i OS-stafetten är redan legendarisk. Men hur ska man orka lägga i den där extra Kalla-växeln och fortsätta när mjölksyran börjar pumpa? Man frågar henne hur, så klart:

Försök tänka positiva tankar. Välj de tank­arna. Det är som en försvarsmekanism att kroppen säger ”Stopp! Sluta!”.

Peppa dig själv. Mycket genom att acceptera: det är meningen att jag ska ha mjölksyra här, det är det som kommer att göra att jag utvecklas.

Dissa smärtan. Försök tänka på något annat. Fokusera på hur högerarmen rör sig eller ta sikte på nästa sten, nästa stolpe – låtsas att det är mållinjen.

Bli snabbare

 Om du har möjlighet, ta hjälp av någon som är duktig på teknik, det vinner man väldigt mycket på.

 Se över dina vinklar. Hur ser vinklarna i armlederna ut? Hur långt fram stoppar du i stavarna?

 Jobba med hög höft. Det vill säga få fram och upp höften så att du får hela kroppstyngden i stavarna och inte blir sittande och tung.

Följ ämnen i artikeln