Känner du igen citrusfrukterna?

Uppdaterad 2014-12-22 | Publicerad 2014-12-15

Över 100 sorter att välja på – har du koll på de vanligaste?

Det började med suckatcitronen cirka år 1000. 400 år senare kom apelsinen.

På 1600-talet beskrevs de C-vitaminrika citrusfrukterna som botemedel mot skörbjugg, en bristsjukdom som beror just på för lite C-vitamin.

Sjukdomen var ett svårt gissel under européernas upptäcktsresor, halva skeppsbesättningar kunde dö under en expedition till havs.

Men 1747 kunde den engelske marinläkaren James Lind visa att juice från lime botade skörbjugg, och drycken blev snabbt obligatorisk på brittiska flottans fartyg.

Det finns ett antal naturliga grundarter av citrusfrukter, men de flesta anses vara korsningar, som exempelvis apelsin, blodgrape, limett och pomerans.

Världens årsproduktion av citrusfrukter var 2009 118 miljoner ton, där 58 procent var apelsiner och tangeriner, mandariner, klementiner och satsumas tillsammans svarade för 17 procent. Citroner och lime var 9 procent, grapefrukt 5 procent, alla övriga också 5 procent.

Källor: Wikipedia, Nationalencyklopedin

Är du kung i
fruktståndet?

Följ ämnen i artikeln