Så förgiftas du i ditt hem

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2010-10-18

Ny bok avslöjar dolda ämnen

De syns inte, men finns nästan överallt.

I Arktis isbjörnar, i schampon, i kvitton och inte minst – i våra kroppar.

Kemikalier som stör våra hormoner och kopplas ihop med fosterskador, fetma, diabetes och cancer.

I torsdags kom det senaste larmet – svenska kvitton innehåller för höga halter av det giftiga ämnet bisfenol A. Genom att ta i papperna och lägga dem i fickan får vi i oss små, men i längden hälsovådliga, mängder plastkemikalier.

Men det är inte bara i kvitton vi hittar farliga substanser.

– Visste du att en teflonpanna som du glömmer kvar på spisen avger gaser som dödar kanariefåglar? De får inre lungblödningar – teflonförgiftning.

”Kan knappt brytas ner”

Rick Smith är doktor i biologi och kallar sig miljöaktivist. Kanadensaren har precis släppt boken ”Förgiftad” (Forma books), som ska lära oss att hitta dolda giftkällor i hushållet.

Bortsett från bisfenol är teflon ett varumärke som han helst hade velat plocka bort från hyllorna.

– En viktig orsak är att materialet är extremt robust, det kan knappt brytas ner. Teflon samlas på hög i naturen och kan i dag hittas i isbjörnar i Arktis. Ingen expert har hittills kunnat säga när och om ämnet försvinner, säger han.

”Störningar av hjärnan”

Alla kemikalier som Rick Smith vill varna för har en sak gemensamt: De liknar mänskliga hormoner och kan därför ställa till med stor skada i hela kroppen. Särskilt utsatta är barn och gravida.

– Det handlar om störningar av hjärnans utveckling, som minne- och inlärningsfunktioner. Men även diabetes och fetma, säger Christina Rudén, professor i toxikologisk riskbedömning.

Forskning pekar på att det ­inte bara handlar om mängd, utan minst lika mycket om tajmning.

– I vissa stadier under graviditeten, till exempel, är fostret ­mycket känsligt för störningar. Hormoner behövs bara små koncentrationer för att påverka kroppen, säger Christina Rudén.

Det positiva är dock att flera kemiska ämnen relativt snabbt går ur kroppen. Om exponeringen minskar, sjunker nivåerna mätbart.

Vilka gifter har du hemma?

Andrea Braunander, 24, mamma till sonen Leo, 16 månader, går igenom skåpen. Det är lättare sagt än gjort. Men vi hittar snabbt minst en produkt som helst bör undvikas: Nappflaskor av hälsovådlig plast.

– O, det visste jag inte! Men vi försöker i alla fall att värma vällingen innan vi häller den i flaskan.

Blir du orolig om du får veta att plasten kan ge skador?

– Ja, självklart! Jag skulle kasta ut allt om jag visste att det var giftigt.

Följ ämnen i artikeln