DIY: Kryddigt och citrusdoftande julpynt
Fixa fint hemma med egna dekorationer! Här får du pysselexperten Helena Schaeder Söderbergs bästa tips
Julen 2020
Att pynta med naturmaterial till jul är både billigt och miljövänligt. Som bonus får du dessutom väldoftande julpynt!
Baka pepparkakor med hål
Du behöver:
Pepparkaksdeg
Pepparkaksformar
Papperssugrör och/eller provsticka
Bakplåtspapper
Gör så här:
Kavla ut pepparkaksdegen riktigt tunt.
Stansa ut former och gör hål med antingen ett papperssugrör eller en provsticka.
Hålen behöver vara ganska stora för att inte täppas till i ugnen.
Grädda pepparkakorna i cirka 5-7 min eller enligt instruktionerna på just din pepparkaksdeg. Låt svalna.
Tips!
Baka gärna pepparkakorna tills de nästan är lite brända i kanterna. Detta för att de inte ska mjukna så lätt när de hänger i granen.
Frosta kottar och stjärnanis
Du behöver:
Tallkottar
Stjärnanis
Äggvita
Socker
Pensel
Gör så här:
Pensla kottarnas fjäll och stjärnanisens yta med äggvita.
Doppa dem i strösocker och låt torka ett par timmar.
Torka apelsinskivor
Du behöver:
Apelsiner
Kniv
Bakplåtspapper
Gör så här:
Värm ugnen till cirka 75°C.
Skiva apelsiner i tunna skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt torka i ugnen i cirka 3-4 timmar tills skivorna inte har någon fukt kvar.
Passa ugnen så att inte apelsinskivorna mörknar för mycket, i så fall sänker du värmen.
För upphängningen
Du behöver:
Sytråd
Nål
Gör så här:
Trä en bit sytråd på nålen och stick den genom de torkade apelsinskivorna och genom hålen på pepparkakorna.
Knyt ihop tråden för att skapa en ögla.
Stjärnanis och kottar har inga hål och där kan du i stället knyta tråden runt toppen på tallkottarna och runt mitten av stjärnanisen.
Tips!
I stället för att hänga pyntet i en gran kan du göra en girlang och hänga på väggen eller i ett fönster.