Löfvens Tesla-utspel blir till rent hyckleri

Varför riktar han inte kritiken mot sin egen chef i stället?

Verkstadsarbetare vid elbilsföretaget Tesla har gått ut i strejk med krav om att företaget ska teckna kollektivavtal.

I ett inlägg på facebook kliver Stefan Löfven fram och sätter ned foten. Tesla är ”unkna” och ”förlegade”, eftersom de vägrar teckna kollektivavtal, skriver den förre socialdemokratiske statsministern.

Han manar till bojkott, själv kommer han inte ens åka taxi med förare som kör Tesla, lovar han och förklarar: ”[…] företagets agerande måste naturligtvis både påtalas och motarbetas”.

Han har helt rätt, förstås. Och fackförbundet If Metalls konflikt med Tesla är viktig. En strejk för att kräva kollektivavtal är bra av många skäl. I huvudsak förstås för att kollektivavtalet är fundamentet på svensk arbetsmarknad. Men att facken tar strid mot dåliga arbetsgivare har fler poänger än så. Det påminner om verkliga konflikter i samhället. Arbetsvillkor, löner och försäkringar är annat än mer eller mindre uppdiktade kulturkrig på substack-bloggar.

Och när svenska fackförbund tagit strid mot multinationella storbolag som vill komma hit och strunta i rättvisa löner och villkor har det oftast slutat med att facken vinner.

Organiserade löntagare som kräver förändring är nämligen svåra att besegra.

Så vad är då problemet med att Löfven höjer sin röst i frågan? Jo, kruxet är att han blivit lobbyist – vilket jag skrev om i somras – och att vi inte längre vet vems röst han är, vems talan han för. Det är nämligen hemligt vilka kunder Stefan Löfven jobbar för.

Han är dessutom lobbyist för ett bolag som saknar kollektivavtal.

När jag hörde av mig till Rud Pedersen i samband med min artikel fick jag svaret att de inte har och inte tänker teckna kollektivavtal, eftersom de skulle göra det svårare för dem att hitta rätt ”spetskompetens” och ”talang”. Löfven lär inte kritisera sin egen arbetsgivare för detta, vilket gör hans facebookinlägg om Tesla till rent hyckleri.

Men hans ord kan lånas av oss andra: Det är unket och förlegat. Företagets agerande måste både påtalas och motarbetas.

Ner med Tesla, ner med Rud Pedersen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.