När hjältedåd blir brottsligt

Petter Larsson om hårdare tag mot flyktingräddare i Medelhavet

Sedan flera år räddar enskilda organisationer tusentals liv på Medelhavet. De går ut med sina egna båtar och plockar upp migranter på vägen mellan Nordafrika och Italien. Av de knappt 100 000 personer som plockats upp i år, har 40 procent räddats av organisationerna.

Många av oss skulle nog kalla dem havets hjältar, de som konkret trotsar den allt snålare europeiska asylpolitiken och visar att Europa är något annat och bättre än sina politiker.

Nu försöker den italienska regeringen försvåra denna humanitära insats. Eftersom övriga EU-länder vägrar att avlasta Italien har den styrande vänster­regeringen, som tidigare varit förhållandevis flyktingvänlig, nu pressats att försöka få ner antalet migranter. Det senaste draget är kriminalisering.


Sedan en tid har regeringen tagit fram en ny lista på krav som de åtta verksamma organisationerna ska åtlyda.

Fem av dem har vägrat skriva på: SOS Méditerranée, Sea Watch, Läkare utan gränser, Jugend Rettet och Sea Eye.

Dels vill man inte släppa ombord beväpnad polis. Dels vill man kunna fortsätta att lasta över migranter på större fartyg, till exempel kustbevakningens, i stället för att, som regeringen nu kräver, själva forsla dem till land. Att lyda de nya kraven skulle göra räddningen mindre effektiv och innebära att fler drunknar, menar organisationerna.


Förra måndagen bröt förhandlingarna med justitiedepartementet samman. Bara två dagar senare utfärdades en husrannsakningsorder mot den tyska organisationen Jugend Rettets skepp Iuventa, besättningen förhördes och skeppet togs i beslag. Misstanken gäller att man skulle ha samarbetat med smugglare och därigenom ”underlättat illegal inresa”.

Det är svårt att se det på något annat sätt än att polisen, som formellt ska agera oberoende av politiken, låter sig styras av regeringen.


Det känns som att kastas tillbaka till regeringen Berlusconis dagar. 2004 omringades det tyska fartyget Cap Anamur av krigsskepp och beslagtogs med 37 afrikanska migranter ombord. Besättningen åtalades. Några år senare var det dags för några tunisiska fiskare som plockat upp 44 personer, bland annat flera barn, ur en sjunkande gummibåt, att ställas inför rätta.

Då som nu var budskapet lika solklart som vedervärdigt: den som räddar människoliv riskerar att få skaka galler.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln