Antoine Deltour - en Snowden i EU

Lämnade revisorsfirman för att avslöja stora företag

Snowden.

Han var en insider som dagligen hanterade konfidentiell information, men allt efter som tiden gick blev han allt mer övertygad om att systemet var korrumperat och fick allt svårare att leva med sitt samvete. Till slut valde han att skicka en tjock dokumentmapp packad med avslöjanden till pressen. Nej, det handlar inte om Edward Snowden, utan om hans europeiska motsvarighet, Antoine Deltour.

Deltour, som i veckan talade inför EU-parlamentet, jobbade på revisorsfirman Pricewaterhouse Coopers i Luxemburg. Han avslöjade en lång rad multinationella företags skatteflyktupplägg i den så kallade Luxleaksskandalen, där också EU-kommissionens nuvarande ordförande Jean-Claude Juncker var inblandad.

Nu hotas han av fem års fängelse och böter på över en miljon euro i sitt hemland. Bland andra José Bové, Tomas Piketty och just Snowden har uttalat sitt stöd för honom. Flera europeiska ministrar har kallat Luxleaksavslöjandena viktiga och banbrytande - men ingen regering har protesterat mot att den som gjorde avslöjandena åtalas.

Under tiden arbetar EU-kommissionen med ett nytt företagshemlighetsdirektiv, som bedöms göra det mer riskabelt för så väl visselblåsare att lämna ut information som för journalister att ta emot den. Flera av företagen som avslöjades som skattesmitare i Luxleaks sitter i dag i den rådgivande expertgrupp som ska hjälpa till att utforma Europas framtida skattepolitik.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.