Grattis Kjell Alinge, 70 år!

Radiokonstnären har fyllt etern med sin absurdism i närmare 45 år

Jubilaren.

I så där 45 år har vi kunnat höra Kjell Alinge i radio. Han fullföljer nonsenstraditionerna från Povel Ramel och Lasse O’Månsson med sin milda och fritt svävande absurdism. Hans musiksmak är egensinnig och smittande. Ibland har han gnuggat sig lite för hårt mot tidsandan som i 80-talets neonfärgade ytlighet. Det blev blemmor av det där. Men numera är han tidlös.

Hans första mästerverk var serien Hemma hos tillsammans med Janne Forssell. Halvt improviserade dialoger långt bortom det möjligas gräns varvades med den läckraste musik som fanns att tillgå i 70-talet. Sketcherna finns i en CD-box. Minnesvärd var också 60-talsnatten i P3 i en tid då nattradio knappt fanns. På kassett löpte den där natten ständigt på min kvarterspub. Tills puben las ner.

På senare år har Kjell Alinge levt i ett lyckligt reservat i P2. Den gamle improvisatören har förvandlats till en noggrann radiokonstnär som i Eldorado lär oss höra ädelpekoral som Curt Jalmos skiva Ängel med krossade höfter.

I sommar har han gjort vidunderliga radiofilmer på söndagskvällarna under titeln Niagara. Kanske fortsätter han med en podcast.

I dag fyller Kjell Alinge obegripligt nog 70 och firas i P2 klockan 22. Även SVT2 hyllar Alinge i kväll kl 20.00. Häng på!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.