Rekordförsäljning av böcker i sommar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-20

Pocketdeckare går bäst

I juli i år ökade försäljningen av böcker med upp till 30 procent jämfört med förra året. Anledningen tros vara turister och den regniga sommaren.

Försäljningen av böcker har ökat mycket i sommar uppger. Bokföretaget Adlibris samt de flesta kedjor, varuhus och fristående bokhandlar som säljer böcker, visar alltihop på en ökad försäljning under sommaren 2009, enligt svb.se. Enligt Svensk Bokhandel har försäljningen ökat med 5 – 35 procent jämfört med förra året.

Förklaringen tros vara en regning sommar, fler turister än vanligt i Sverige samt att många svenskar valt att turista hemma i Sverige. På en regnig camping läses många böcker.

Deckare går bäst

De böcker som gått allra bäst är Lars Keplers ”Hypnotisören”, som sålde slut på förlaget direkt, Stephenie Meyers Twilight-serie, ”Tre sekunder” av Roslund & Hellström och böcker skrivna av författarna Mari Jungstedt, Hanne Vibeke Holst och Stieg Larsson.

– Ungdomsböcker har gått bra tack vare Meyer. Jungstedt och Hypnotisören har fungerat bra för vuxna, berättar Åhlen´s sortimentschef Robert Cotte för Svensk Bokhandel.

Bokia är en av de bokhandlar som gått mest uppåt – vissa butiker sålde så mycket som 30 – 35 procent mer i juli i år jämfört med samma månad förra året.

– Det har varit bra handelsväder: mulet, bra väder för att spatsera på stan. Sedan har det kommit ut många bra böcker. Folk ”äter” pocketböcker, säger Ellen Skarp, butikschef på Bokusanslutna Killbergs bokhandel i Helsingborg.

Pocket bättre än inbundet

Akademibokhandeln är ett undantag, där ökade inte försäljningen i år. Försäljningsdirektören Bo Holmberg tror att det kan bero på att inbunden skönlitteratur har gått betydligt sämre än vanligt.

– Det är en trend som vi har sett ett tag, säger han.

På Hedengren´s bokhandel i Stockholm ökade försäljningen med fem till sex procent i juni i år, berättar vd Nicklas Björkholm. Han tror att en stor del av ökningen beror på ökad turism.

– Turisterna har ökat i antal. Vi säljer mycket av böcker på andra språk: tyskarna och fransmännen blir alldeles överlyckliga. Franska böcker i juli har ökat med 30-40 procent, och tyska med 15-20, säger han.

Köp ”Hypnotisören”på
Bokus
Pocketböcker - Köp billiga pocket på
bokus.com

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln