Söker AF-jobb i protest

Ironin haglar på Facebook-grupp

Bermudez Svankvist.

Alliansregeringens djärva satsningAngeles Bermudez Svankvist som chef för Arbetsförmedlingen blev inte riktigt lyckad. Vad kan de testa nu?

Tja, kanske fastnar de för någon av medlemmarna i Facebook-gruppen ”Nu söker vi arbetet som generaldirektör”? Där har exempelvis långtidsarbetslöse hemspråksläraren Pentti Salmenranta offentliggjort sin ansökan. Hans främsta merit är ”internutbildning” hos AF:s egna coacher samt stor praktisk erfarenhet av Fas 3, som han lovar att ”sopa bort” under första arbetsdagen. Dock tänker han tillfälligt nedprioritera den internationella verksamheten, eftersom ”det vore en skam för nationen att visa upp ett sjunkande skepp för omvärlden”. Jerker Andersson har ännu större visioner: han vill ”förändra synen på lönearbete”.

Patrik Malm styrker sin lämplighet med en ”personprofilsanalys” från ett coachföretag. En annan arbetslös lovar att hon blir billig eftersom hennes första åtgärd kommer vara att bevilja sig själv lönebidrag.

Kampanjen, som torde stå för en stor del av de 46 ansökningar som inkom till posten, är förstås en ironisk protest. Det tragikomiska är att många av de sökande faktiskt visar en sofistikerad förståelse för hur både arbetsmarknaden och AF-byråkratin fungerar. Likväl verkar de pessimistiska om sina utsikter. Trots att exempelvis Susanna Svensson nöjer sig med halva föregångarens lön, då ”jag ligger efter med en decimeterhög hög med räkningar efter 4,5 år som arbetslös är jag eller snarare mina fordringsägare i behov av pengarna”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.